• C Novo mesto
  • 15:14
  • Tor, 30.05.2023

Fizioterapevt – kdo je in komu lahko pomaga?

Stari moder rek pravi: “Če zdravnik reši življenje, ga fizioterapevt naredi vrednega živeti.”

Specialist kirurgije vas operira in opravi svoj del naloge. Glavni del po operaciji prevzame fizioterapevt, ki prične vzpostavljati vašo gibalno funkcijo telesa.

Fizioterapevt igra ključno vlogo pri zdravljenju posameznika v intenzivni negi, kardiološki patologiji, pri nevroloških motnjah, po ortopedskih operacijah, travmatskih poškodbah, respiratornem obolenju, športni poškodbi in v ambulanti.

Cilj fizioterapevtske rehabilitacije je vzpostaviti telesno funkcijo v takšno stanje, kot je bilo preden so se težave pojavile.

Fizioterapevtsko zdravljenje zajema fizioterapevtsko oceno in metode dela, ki se osredotočajo na izboljšanje omejitev, odpravo simptomov in vzpostavitve gibljivosti posameznika.

Pravilna izbira strokovnega fizioterapevta vpliva na potek vašega zdravljenja in izhod rehabilitacije.

Kakšni so pristopi fizioterapevtskega zdravljenja, kako blagodejno vplivajo na celjenje telesa in učinkovito dosegajo rezultate, boste izvedeli med branjem.

Predstavitev poklica fizioterapevt

Fizioterapevt je primerno izobražen in usposobljen strokovnjak za zdravljenje telesnih poškodb v vseh fazah zdravljenja in izvajanje preventivnih ukrepov pred nastankom novih poškodb.

Delo fizioterapevta zajema fizioterapevtsko diagnozo in oceno, celostno obravnavo poškodb in obolenj, izvajanje različnih oblik fizikalnih terapij, telesne vadbe in uporabo podpornih naprav.

Fizioterapevtski program se zastavi na podlagi evalvacije tipa poškodbe, vzroka bolezni in izraženih simptomov.

Fizioterapevt na podlagi fizioterapevtskega diagnostičnega pregleda zastavi prognozo zdravljenja in kratkoročne ter dolgoročne cilje.

Ključen del fizioterapevtskega zdravljenja so priporočila in nasveti, ki vam jih poda za vsakodnevno življenje.

Komu je namenjena pomoč fizioterapevta?

Fizioterapija učinkovito pomaga in je namenjena vsem starostnim skupinam od dojenčka do starostnika.

Fizioterapevt zdravi poškodbe nastale v domačem okolju, pri delu, rekreativnih ali profesionalnih športnih aktivnostih.

Pomoč fizioterapevta je namenjena vsakemu, ki se trenutno spopada z različnimi oblikami boleznimi (mišično-skeletnimi, nevrološkimi, kardiološkimi itd.), bolečino, omejeno gibljivostjo, zmanjšano mišično moč, nezmožnost opravljanja vsakodnevnih funkcionalnih aktivnosti.

Fizioterapevti učinkovito zdravijo najpogostejše pojavne bolezni in patologije, kot so:

Fizioterapevtsko zdravljenje vključuje tudi preostale bolezni, ki niso naštete.

Vse se začne pri fizioterapevtku diagnostiku

Fizioterapevt diagnostik opravi anamnezo, zgodovino bolezni, posameznikovo omejeno gibljivosti, mišično zmogljivost, mišično neravnovesje, stopnjo bolečine, biomehaniko telesne drže in hoje, obremenilno kapaciteto hrbtenice in specifične teste.

Diagnostični pregled omogoča poglobljen vpogled v pacientovo telo in njegove gibalne vzorce.

Fizioterapevt diagnostik pripravi diagnostično poročilo, ki zajema poglobljeno razumevanje o posameznikovem telesu, omejitvah in vzrokih nastanka bolečin.

Na podlagi diagnostičnih podatkov se zastavi personaliziran fizioterapevtski program.

Specialno fizioterapevtsko zdravljenje

Fizioterapevtsko zdravljenje temelji na znanstveno podprtih metodah in tehnikah, ki so se izkazale za izredno učinkovite.

Fizioterapevt uporablja različne metode in tehnike, ki vplivajo na zmanjšanje bolečine, otekline, povečanje gibljivosti, povečanje mišične zmogljivosti in moči.

Fizioterapevti pri svojem delu uporabljajo manualne in instrumentalne terapevtske postopke, kot so:

MANUALNA TERAPIJA je manualna zdravilna tehnika, kjer fizioterapevt uporablja svoje roke, z izvajanjem določenih premikov in pritiskov, ki sproščajo napetost v telesu in povečajo gibljivost. Uporablja se za predoperativna, postoperativna in kronična stanja.

SKLEPNA MOBILIZACIJA je tehnika manualne terapije, ki je učinkovita pri zdravljenju funkcionalnih okvar na sklepih. Uporablja se pri omejeni sklepni gibljivosti (nezmožnost opraviti polnega obsega giba v sklepu). Sklepna mobilizacija je neboleča in nežna tehnika, katero posameznik ob neprijetnem občutku prekine takoj.

TRIGGER-POINT TERAPIJA je specialna manualno terapevtska tehnika, pri kateri vplivamo na mišične vozle, ki nastanejo v mišici.

TERAPEVTSKA VADBA je izredno učinkovita metoda za zdravljenje in vzpostavljanje nadaljnje preventivnosti pred nastankom novih poškodb.

ELEKTROTERAPIJA HITOP je naprava, ki preko električnega toka spodbuja živčni sistem in povzroča, zmanjšano zaznavo bolečine v obolelem predelu. Terapija povzroči občutek prijetnega mravljinčenja.

TECAR terapija je prijetna telesu, saj v globini proizvaja toploto (toplota ima na telo zelo ugodne učinke sproščanja). TECAR je neinvazivna instrumentalna terapija, ki jo posameznik doživlja kot prijetno.

LASER terapija proizvaja laserski žarek, ki prodira v globino in proizvaja toplotni učinek. Uporablja se ga točkovno ali na večjem predelu kože. Izkazal se je za izredno učinkovitega pri celjenju brazgotin in odprtih ran.

GLOBINSKI UDARNI VALOVI (ESWT) so boleča terapija, z zelo uspešnimi rezultati zdravljenja. Globinski udarni valovi so učinkoviti v zdravljenju kroničnih bolezni, pri katerih druge terapije niso bile tako učinkovite (kalcinacije v rami, trn v peti, zamrzla rama…). Nemški športni klubi uporabljajo globinske udarne valove z namenom preventive.

ULTRAZVOČNA terapija (UZ) proizvaja ultrazvočni val, ki spodbuja tkivo k samoceljenju. Uporabljamo terapevtski UZ, ki ima termične in netermične učinke. Ultrazvočna terapija učinkovito spodbuja celjenje pri tkivih, ki vsebujejo veliko kolagena (sklepna kapsula, vezi, fascija itd.).

Edukacija posameznika o njegovi bolezni, kontroli simptomatike, modifikaciji aktivnosti in izvajanju vsakodnevnih aktivnosti v nadaljnjem življenju je ključni del fizioterapije.

Kdaj je potreben obisk pri fizioterapevtu?

Priporoča se obisk pri fizioterapevtu, če se soočate z mišično-skeletnimi težavami, ki povzročajo občasne intenzivne bolečine.

Ste doživeli travmatsko poškodbo, ki omejuje vaše normalno vsakodnevno funkcioniranje.

Se dnevno soočate s kroničnimi bolečinami, za katere je možnih več vzrokov nastanka.

V zimskem času je porast zimskih poškodb, ki so dober razlog za obisk pri fizioterapevtu.

V primeru, da ste se do zdaj že zdravili vendar rezultati za vas niso zadovoljivi.

Sodobni fizioterapevt

Sodobni fizioterapevt poleg standardnih fizioterapevtskih postopkov, ki se primarno osredotočajo zgolj na fizično telo, pri svojem delu uporablja poglobljena znanja anatomije, kineziologije, nevroznanosti in psihologije (vpliv stresa na telo, način razmišljanja posameznika, spalna higiena, prehrana, vpliv hormonskega neravnovesja na telo itd.).

Fizioterapevt je samostojen strokovnjak, vendar je za uspešno celostno zdravljenje ključno sodelovanje s strokovnjaki kineziologije in medicine.

Zaključna misel o fizioterapiji

Pred prvim obiskom fizioterapevta vas prevzemajo vprašanja, kot so: kako bo izgledala fizioterapija, kakšne učinke bo sploh imela in kakšen bo moj fizioterapevt? 

Strokovnjaki v sodobni kliniki MedicoFit vas spremljajo vsak korak na vaši poti zdravljenja, od začetka do konca so skupaj z vami.

Primarna faza zajema diagnostični pregled v katerem vam predstavijo in obrazložijo vzrok vaših težav in opišejo način, kako ga boste skupaj razrešili.

Zastavi se vaš osebni fizioterapevtski program, ki vključuje kratkoročne in dolgoročne cilje rehabilitacije, kateri se sprotno prilagajajo glede na vaše zmožnosti.

Sodobna klinika MedicoFit združuje posamezne obravnave v celostno in vam na enem mestu omogoča dostop do nevrokirurga, ortopeda, fizioterapevta in kineziologa.

Vzjameno in aktivno sodelovanje skupaj z vami in našimi strokovnjaki vas vodi po varni in kakovostni poti do boljšega zdravja.

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA.