• C Novo mesto
  • 18:43
  • Sre, 12.06.2024

FOTO: Buče v novih podobah

V Tržišču so pripravili delavnico rezljanja in oblikovanja buč, na kateri so udeleženci ustvarjali prave mojstrovine in se tako pripravili za noč čarovnic.

TRŽIŠČE – Letošnje letina buč je bila zaradi obilnega dežja zelo  bogata. Buče niso le hrana za živali in ljudi, ampak ponujajo veliko možnosti za izdelavo krasnih umetnin.

V soboto, 25. 10., je Turistično društvo Tržišče in Društvo prijateljev mladine Tržišče organiziralo delavnico rezljanja in oblikovanja buč. V goste je prišel Luka Kastelic iz Izole, ki se ukvarja z grafičnim oblikovanjem in mu buča predstavlja kiparski material. Luka je udeležencem delavnice pokazal, da je iz buč mogoče napraviti prave mojstrovine. Del udeležencev je oblikovalo buče v tehniki reliefa, ko so na površini buče izrezljali človeške obraze; spet drugi so bučam izrezali oči, usta in jih tako pripravili za noč čarovnic. Pri rezljanju so si pomagali s preprostimi pripomočki iz kuhinje; majhni nožki, nož za lupljenje krompirja in rezila za linorez, so bili ravno pravšnji.

Tako so udeleženci delavnice pridobili nove izkušnje in znanja, kako buče spremeniti v zanimive podobe. Buče so bile na ogled na otvoritvi fotografske razstave, ki je istega dne zvečer potekala v kulturni dvorani v Tržišču.

Janja Seničar Tratar,
TD Tržišče