• C Novo mesto
  • 03:06
  • Ned, 22.05.2022

FOTO: Dobrodelni koncert za obnovo cerkve

V Gabrijelah si prizadevajo za obnovo tamkajšnje cerkve Sv. Lenarta iz 16. stoletja. V ta namen so pripravili tudi dobrodelni koncert.

 

GABRIJELE – Na zadnjo decembrsko nedeljo lanskega leta so v Gabrijelah pripravili dobrodelni prednovoletni koncert, na katerem se je predstavil Cerkveni pevski zbor iz Tržišča, solist Rok Kocjan in učenci Glasbene šole iz  Sevnice. V dobri uri so poslušalcem nastopajoči pričarali lepe praznične prednovoletne trenutke in s tem pripomogli, da bodo organizatorji zbrane prostovoljne prispevke namenili za  načrtovano obnove cerkve v Gabrijelah.

 

Gabrijelska cerkev Sv. Lenarta je bila zgrajena v poznogotskem obdobju 16. stoletja. Prvič se cerkev pisno omenja leta 1626.  Zavetnik cerkve je Sv. Lenart, ki na glavnem oltarju drži v rokah palico in okove, kar potrjuje, da je zavetnik jetnikov in živine.

 

Cerkev je bila skozi stoletja večkrat obnovljena, vendar jo zob časa že pošteno načenja. Potrebna bo celovita prenova cerkve in zvonika, za kar aktivnosti že potekajo. Gradbeni odbor že pridobiva ponudbe za izvajanje posameznih del in preučuje možne vire financiranja.

 

Ena od drobnih gest  je bila tudi organizacija omenjenega koncerta, na katerega so se z veseljem odzvali vsi nastopajoči na tem koncertu. Svoj prispevek so primaknile tudi  pridne okoliške gospodinje, ki so poskrbele za prijetno pogostitev po končani prireditvi.

 

Zbrane so nagovorili in jim voščili vse lepo v prihajajočem letu nekateri predstavniki lokalnih skupnosti: podžupan občine Sevnica Janez Kukec, predsednica KS Krmelj Slavica Mirt, predsednik KS Tržišče Janez Kukec in predsednik gradbenega odbora Janez Močan.

 

Organizatorji koncerta, vaščani vasi Gabrijele in gradbeni odbor, so bili z prostovoljno  nabirko zadovoljni in se ob tej priložnosti zahvaljujejo tako vsem nastopajočim kot tudi  vsem obiskovalcem za prostovoljne denarne prispevke, ki jih bodo koristno uporabili pri obnovi.

 

Gradbeno odbor za obnove cerkve Sv. Lenarta v Gabrijelah
(Foto: Bruno Vidmar)