• 14.43C Novo mesto
  • 23:48
  • Pon, 06.07.2020

FOTO: Kdaj in kje pravilno obesiti slovensko zastavo?

A kako jo obesiti, je često vprašanje.

NOVO MESTO – Danes je državni praznik dan samostojnosti in enotnosti. Primeren dan, da se izobesi slovenska zastava.  A kako jo obesiti, je često vprašanje. Ko malce pobrskamo po spletu, najdemo številne pametne odgovore.

“Zastavo Republike Slovenije se izobeša tako, da je le-ta postavljena na častno mesto, na primer: če je zastava Republike Slovenije izobešena poleg kakšne druge zastave, mora biti, gledano od spredaj, vselej na levi strani. Zastava Evropske unije se izobeša izključno skupaj z zastavo Republike Slovenije; pri tem mora biti zastava Republike Slovenije prav tako postavljena na častno mesto. Izjemoma pa sme biti slovenska zastava, gledano od spredaj, na desni strani zastave tuje države ali mednarodne organizacije, kadar je ta zastava izobešena ob uradnem obisku voditelja tuje države oziroma pooblaščenega predstavnika mednarodne organizacije.” (vir: http://www.protokol.gov.si)

In še:
“Če je zastava izobešena na drogu, morajo biti barve zastave razporejene od zgoraj navzdol po temle vrstnem redu: bela, modra, rdeča; grb mora biti, gledano od spredaj, na levi strani zastave v levem zgornjem delu. Pravilno izobešanje je torej samo na drog po krajši stranici zastave in ne po daljši.” (vir: http://www.protokol.gov.si)

Več o izobešanju zastave:
:: Uradni list Republike Slovenije

 

Kdaj obesiti zastavo:

– 8. februarja, na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik,
– 27. aprila, na dan upora proti okupatorju,
– 1. in 2. maja, na praznik dela,
– 25. junija, na dan državnosti ter
– 26. decembra, na dan samostojnosti

Nadlani.si