• 6.9C Novo mesto
  • 09:33
  • Tor, 28.01.2020

FOTO: Lutke tudi tokrat navdušile

Praznovanje ob svetovnem dnevu lutk, ki so ga pripravili na sevniškem gradu, je ponovno navdušilo najmlajše.
SEVNICA – V petek, 21. marca, so na Gradu Sevnica v organizaciji KŠTM Sevnica skupaj z grajskimi lutkarji (GLG Sevnica) in številnimi prostovoljci pripravili že jubilejno in obenem tradicionalno 5. praznovanje ob svetovnem dnevu lutk.

Pester program, ki ga je prijazno in domiselno povezovala Sonja Bobek Simončič, se je začel z uvodnimi nagovori, pozdravom barona Moscona in lutkovnega ministra za kulturo Baltazarja, ter branjem svečane poslanice svetovne lutkovne organizacije Unima. Sledila je lutkovna predstava Volk in kozlička v izvedbi lutkovne skupine Bukvica iz Valvasorjeve knjižnice Krško. Nato so se zbrani preselili v dvorano Alberta Felicijana, kjer smo si ogledali poučno lutkovno-igrano predstavo Gospa Pehtra v izvedbi znane slovenske igralke Lucije Čirović in Boštjana Štormana iz Gledališča Iz desnega žepka iz Ljubljane.

V atriju na stojnicah so potekale lutkovne delavnice in “Mizica, pogrni se”, kjer so lahko otroci izražali svojo ustvarjalnost in se okrepčali, v Grajskem lutkovnem gledališču pa je potekala razstava lutk in slik 1. lutkovno-slikarske kolonije Lutkart 2013. Program so zaključili z lutkovno predstavo Janko in Metka v izvedbi Snježane Pungerčič in Brigite Bedek iz domačega Grajskega lutkovnega gledališča Sevnica.

Vseskozi je otroke (in številne starše) domiselno in izvirno zabaval neumorni pantomimik Boris Car, ki je privabil številne nasmehe na obraze zbranih. Zanimiv program je privabil veliko število otrok in staršev, ki so skupaj upihnili tudi štiri svečke ob obletnici ustanovitve Grajskega lutkovnega gledališča (GLG) Sevnica.

»Čestitamo GLG Sevnica za uspešno delo in sodelovanje pri ustvarjanju kulturnih programov, ki privabljajo in razveseljujejo številne najmlajše, zato bomo gojili in nadgrajevali pozitivno sodelovanje tudi v prihodnje,« pravijo na KŠTM Sevnica.

 

Rok Petančič, KŠTM Sevnica
(Foto: KŠTM Sevnica)