FOTO: Na Dolenjskem spet klestila toča, od Biča pa vse do Šentjanža

07. jul. 2024, ob 14.53
Posodobljeno pred 12 dnevi
4749
130 SEK

Jutri bo povečini sončno, v Alpah bodo popoldne možne posamezne nevihte.

BIČ – V okolici Trebnjega, točneje na Biču je danes nekaj okoli 14.30 spet klestila toča. Ovirala je promet, prav tako pa povzročila še nekaj dodatne škode, je jasno iz posnetka, ki je bil objavljen v FB skupini Policijske kontrole Dolenjska, padavine pa so se razširile tudi po Mirnski dolini, vse do Tržišča in Šentjanža.

V ponedeljek veliko škode

Na tem koncu Slovenije je bilo hudo že minuli ponedeljek, ko so se uresničile črne napovedi Agencije za okolje. Razvila so se močan krajevna neurja, ki so naredila veliko škode na poljščinah, objektih in avtih.

Kako kaže v Sloveniji?

Popoldne bo deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem v severni polovici države je možna kakšna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 32, v severozahodni Sloveniji do 25 °C. Jutri bo povečini sončno. Zapihal bo severovzhodni veter. Predvsem popoldne bo možna kakšna ploha ali nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20, najvišje dnevne od 29 do 33, v Zgornjesavski dolini do 26 °C.


Obeti

V noči na torek bo v vzhodni Sloveniji še možna kakšna nevihta. V torek bo na Primorskem sončno, drugod bo sprva zmerno do pretežno oblačno, nato se bo zjasnilo. V hribovitih krajih popoldne ni izključena kakšna nevihta. Na Primorskem bo pihala šibka burja, drugod severovzhodni veter. V sredo kaže na večinoma jasno vreme. Vse bolj vroče bo. Nad Skandinavijo je ciklonsko območje. Hladna fronta sega od severne preko srednje Evrope do Alp. Nad naše kraje še vedno doteka zelo topel in prehodno nekoliko bolj vlažen zrak.

Kako kaže pri sosedih?

Danes bo v krajih južno in vzhodno od nas prevladovalo deloma jasno in vroče vreme, verjetnost za nevihte bo majhna. V krajih severno in zahodno od nas bo spremenljivo oblačno s posameznimi nevihtami. V severnem Jadranu bo prevladoval veter južnih smeri, ob nevihtah pa bo v krajih zahodno od nas prehodno zapihal severni veter.

Okus poletja: 5 receptov za osvežilne limonade
S svojo bledo rumenkasto barvo, kiselkastim okusom in pravo zakladnico vitaminov limonada gasi žejo že veliko generacij. Današnji podatki kažejo, da sladkan sok limone najbrž izvira iz Azije, od

Jutri bo povečini sončno, v Alpah bodo popoldne možne posamezne nevihte.

Protitočna obramba

Slovenija se pogosto sooča s točo, ki lahko povzroči znatno škodo na kmetijskih pridelkih in premoženju. Protitočna obramba je zato ključna za zmanjšanje teh izgub. Eden izmed načinov, ki ga Slovenija uporablja, je sejanje oblakov z jodovimi spojinami. Ta metoda vključuje uporabo letal, ki v oblake sproščajo srebrov jodid, kar spodbuja nastanek manjših ledenih kristalov namesto večjih toč. Tako se zmanjša velikost toče, preden doseže tla. Ta tehnika je bila že večkrat preizkušena in je pokazala obetavne rezultate pri zmanjšanju škode zaradi toče. Kljub temu so potrebne nadaljnje raziskave za optimizacijo te metode in zagotavljanje njene učinkovitosti.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Zajem zaslona FB

4749
130 SEK