• 10.74C Novo mesto
  • 07:30
  • Tor, 22.10.2019

FOTO: Nemški motorist nevarno mimo Trebnjega

Očitno lastnik nemškega dvokolesnika pozablja na statistiko, ki je strašna in črna.

TREBNJE – “Tole bi se lahko končalo slabo, nemški motorist je vozil po cesti H1 zelo nevarno. Spremljal sem ga od odcepa za avtocesto Trebnje Zahod do bencinske črpalke v Trebnjem,” nam poroča bralec Jernej, ki nam je posredoval nekaj fotografij. Motorist je mirno prehiteval prek polne črte.

Očitno lastnik nemškega dvokolesnika pozablja na statistiko, ki je strašna in črna. Ob tem ne smemo in ne želimo biti krivični do motoristov, za vse nesreče niso krivi sami!

Skoraj polovica prometnih nesreč voznikov enoslednih motornih vozil pripeti v poletnih mesecih (junij, julij in avgust). Statistika zadnjega 5-letnega obdobja kaže, da se v poletnih mesecih povprečno smrtno ponesreči 47,9 %, hudo telesno poškoduje 47,7 %, lažje telesno poškoduje pa 48,3 % voznikov enoslednih motornih vozil. Lani je v poletnih mesecih umrlo 13 voznikov enoslednih motornih vozil oz. 45 % vseh umrlih v letu 2017. Delež je bil podoben tudi pri hudo telesno poškodovanih, saj se jih je hudo telesno poškodovalo 46 %, lažje telesno poškodovanih pa je bilo 316 oz. 51 %.

Povzročitelji prometnih nesreč s smrtjo ali hudo telesno poškodbo voznika enoslednega motornega vozila so v večini primerov ravno vozniki enoslednih motornih vozil sami. V zadnjem 5 letnem obdobju je bil delež povzročiteljev voznikov enoslednih motornih vozil s smrtnim izidom 66 %, v lanskem letu pa je delež znašal 69 % oz. od skupaj 29 umrlih voznikov enoslednih motornih vozil, jih je 20 povzročilo prometno nesrečo. V tem obdobju so vozniki enoslednih motornih vozil z vozniškim stažem do 5. let povzročili daleč največ prometnih nesreč in sicer 751 prometnih nesreč oz. 38 % med vsemi vozniki povzročitelji enoslednih motornih vozil, prav tako so povzročili največ prometnih nesreč s smrtnim izidom – 24 oz. 36 % ter največ prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami – 169 oz. 36 %. Od skupno 751 prometnih nesreč, je 225 prometnih nesreč povzročil voznik v prvem letu vozniškega staža, od tega 8 s smrtnim izidom, še zapišejo pri Agenciji za varnost v prometu.

D.P.

FOTO: Nemški motorist nevarno mimo Trebnjega
1 od 2
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.