• 18.41C Novo mesto
  • 23:59
  • Sre, 17.07.2019

FOTO: Odprtje razstave ArtEko Šentjanž 2014

V četrtek, 16. vinotoka, je na Gradu Sevnica v organizaciji Turističnega društva Šentjanž, Zavoda Qra iz Sevnice ter Turistične zveze Občine Sevnica potekalo odprtje pregledne razstave mednarodnega ustvarjalnega srečanja ArtEko Šentjanž 2014.

SEVNICA – ArtEko Šentjanž je mednarodna ustvarjalna manifestacija, kolegij (likovna kolonija), ki si predvsem prizadeva postati shajališče za umetnike, ki jim ni vseeno za usodo našega planeta in nas samih. Ideja o druženju likovnih ustvarjalcev z motom ekologije, predstavlja nadaljevanje tradicionalne likovne kolonije, vendar v širšem smislu.

Letošnja, ki se je zgodila že četrtič zapovrstjo, je potekala v duhu »ustvarjalne reciklaže« in njene prepoznavnosti. Dogodek je našel domovanje od 25. – 29. junija na domačiji Felicijan v Peklu pri Šentjanžu. Ustvarjali so: Jože Šubic iz Maribora, Vladimir Leben iz Ljubljane, Mojca Marija Vilar iz Domžal, Ana Žerjal iz Nove Gorice, Vesna Davidovič in Toni Vučajnk iz Dobove ter Matic Svažič in Jerca Šantej iz Sevnice.

Vsa leta dogodek s strokovno razlago in spremljajočimi dogodki spremlja tudi publicist in okoljevarstvenik Anton Komat, ki je zbrane na razstavi tudi nagovoril ter osmislil pomen poslanstva likovne kolonije. Zbrane so nagovorili tudi Maja Briški, umetnica iz Hrvaške, vodja kolonije Jerca Šantej ter župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk. Program, ki ga je povezovala Petra Majcen, so popestrili domači glasbeniki ter VJ Jure.

Razstava je na ogled v odpiralnem času Gradu Sevnica (www.grad-sevnica.com) do vključno 9. novembra 2014.

Rok Petančič,
KŠTM Sevnica

(Foto: KŠTM Sevnica)