FOTO: Padla rekordno velika toča

03. jun. 2024, ob 19.07
Posodobljeno pred 2 mesecema
123
130 SEK

Toča je poškodovala strehe, okna in avtomobile, poleg tega pa povzročila tudi precej škode na kmetijskih površinah.

HOUSTON – Val Castor je znani vremenski napovedovalec in lovec na nevihte iz Teksasa. Njegovo ime je sinonim za natančne vremenske napovedi in pogumne terenske podvige v iskanju ekstremnih vremenskih pojavov. Ena izmed njegovih najbolj nepozabnih dogodivščin se je odvijala v Vigo Parku, majhni skupnosti v Teksaskem Panhandlu, kjer je bil priča uničujoči toči, ki je opustošila okolico.

Primeren kraj za opazovanje

Vigo Park je majhno podeželsko naselje, znano po svojih prostranih kmetijskih površinah in tipični teksaški gostoljubnosti. Kljub svoji majhnosti pa je to območje pogosto na udaru ekstremnih vremenskih pojavov, kot so tornadi, nevihte in toča. Val Castor, ki je vedno na preži za zanimivimi vremenskimi dogajanji, je bil tistega dne ravno v bližini.

Toča je vremenski pojav, pri katerem iz neba padajo kosi ledu, ki lahko segajo od velikosti graha do velikosti pomaranče ali celo večji. Tistega dne je bila napovedana močna nevihta z možnostjo toče v Teksaskem Panhandlu. Val Castor je spremljal napovedi in se odločil, da se odpravi proti Vigo Parku, kjer so bile razmere najbolj obetavne za opazovanje tega pojava.

Ko je prispel v Vigo Park, je že opazil prve znake prihajajoče nevihte. Nebo se je potemnilo, zrak je postal težak in vlažen, ter so se začeli zbirati nevihtni oblaki. Kmalu so se pojavili prvi udarci toče. Sprva so bili kosi ledu majhni, vendar so se hitro večali. Val je bil pripravljen s svojo kamero in vremensko opremo, da bi dokumentiral ta spektakularni pojav.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

Izjemni kosi

Toča, ki je padala tistega dne, je bila izjemno velika, z nekaterimi kosi ledu velikimi kot baseball žogice. Toča je poškodovala strehe, okna in avtomobile, poleg tega pa povzročila tudi precej škode na kmetijskih površinah. Val je med snemanjem in poročanjem moral poiskati zavetje, saj so udarci toče postajali nevarni. Kljub nevarnosti je uspelo Valu zajeti neverjetne posnetke, ki so kasneje obšli svet in prikazali uničujočo moč tega vremenskega pojava.

Val Castor je s svojim delom v Vigo Parku pokazal, kako nevarna in hkrati fascinantna je lahko narava. Njegova predanost in pogum pri lovljenju neviht sta pripomogla k boljšemu razumevanju vremenskih pojavov ter osveščanju javnosti o nevarnostih, ki jih prinašajo ekstremne vremenske razmere. Toča v Vigo Parku je le ena izmed mnogih zgodb v Valovi karieri, a zagotovo ena izmed najbolj nepozabnih.

Teksaski Panhandle je območje, ki ga narava pogosto preizkuša z ekstremnimi vremenskimi pojavi, in Val Castor je tisti, ki nam s svojim delom omogoča vpogled v te dramatične dogodke. Njegova strast in predanost sta navdih za vse, ki jih zanima vreme in naravni pojavi.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Facebook

123
130 SEK