• C Novo mesto
  • 20:52
  • Sob, 13.08.2022

FOTO: Pet vasi odrezanih od sveta, plaz pa tak, da 50 let ni bilo takega!

Zaprt je tudi prelaz Vršič.

BOVEC – V Posočju nove težave zavoljo plazov. Tokrat je zaprlo cesto Predel – Bovec, v Logu pod Mangartom. Spletna stran Promet.si pa javlja, da je zaradi snega zaprta tudi cesta Volče – Solarji. Se razume: zaprta je tudi cesta prek prelaza Vršič.

Na relaciji Bovec-Trenta so snežni plazovi na več mestih zasuli glavno državno cesto, zasulo je tudi cesto proti Logu pod Mangartom.

Aktivirana civilna zaščita

V visokogorju močno sneži, zato je možnost dodatnih splazitev na omenjenih relacijah zelo velika. Poveljnik OŠ CZ Bovec Edi Melinc skupaj s poverjeniki spremlja dogajanje na omenjenem območju in bo po potrebi aktiviral tudi širšo sestavo CZ.

Župan spremlja situacijo

„Prebivalci Trente, Soče, Lepene, Vrsnika in Vasi na skali so odrezani od sveta. Štab Občinskega štaba CZ je aktiviran in spremlja dogajanje na terenu. Delavci cestnega podjetja so ob prvem plazu pri Velikih koritih hitro pristopili k odprtju državne ceste, zato jim izrekam vse pohvale, treba pa je razumeti, da je zdaj nevarnost ponovnih splazitev zelo velika, kar dokazuje tudi ponovitev plazov tako pri Velikih koritih kot tudi plazu Širokec. Največji plaz pa je zasul cesto med galerijo Berebica in Trento. Zato je tudi odstranjevanje plazov s cestišča zelo nevarno. Verjamem, da bodo skupaj s kooperanti naredili vse potrebno, da bodo čim prej omogočili ponovno vzpostavitev prometa, vendar moramo upoštevati tudi izjemno velike razsežnosti plazov, kakršnih domačini ne pomnijo vse od petdesetih let,“ poudarja župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki neprestano spremlja dogajanje in tudi sam poziva, da se ne podajate na omenjena območja, kjer je nevarnost plazov zelo velika.

Pripravil: Nadlani.si, Občina Bovec
Foto: Občina Bovec

poroke in zabave
mkt sevnica