• 6.57C Novo mesto
  • 21:08
  • Ned, 08.12.2019

V KUD Budna vas tudi letos dejavni

Člani Kulturno umetniškega društva Budna vas so se minuli konec tedna zbrali na Brunku ter ugotovili, da so izvedli vse zastavljene cilje v lanskem letu in si tudi za letos zadali obsežen plan dela.

 

BUDNA VAS – Na Brunku je v soboto, 25. januarja, potekal zbor članov Kulturno umetniškega društva Budna vas. Poleg članov društva so se ga udeležili tudi povabljeni gostje: podžupan občine Sevnica Jožef Žnidarič z ženo Mileno ter predstavnik PGD Šentjanž in predstavnici PGD Veliki Cirnik.

 

Vsi so društvu čestitali za uspešno delovanje v lanskem letu in zaželeli uspešno leto 2014. Enako so sporočili tudi župan občine Sevnica Srečko Ocvirk, županja občine Radeče Rafaela Pintarič, direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek in predsednica TD Šentjanž Petra Majcen, ker na žalost niso mogli priti in so se zato tudi opravičili.

 

Po pozdravu predsednice in izvolitvi delovnega predsedstva so člani najprej poslušali vsa poročila. V kratki razpravi so si bili enotni, da je bilo leto 2013 uspešno, saj so izvedli vse, kar so si zastavili. Tudi za leto 2014 so si zastavili kar obsežen plan dela in ga po krajši razpravi tudi soglasno sprejeli.

 

V točki razno so se seznanili še s spremembami v sekcijah. Ljudske pevke Solzice so po odstopu Rozalije Tomažin z mesta vodje skupine soglasno izvolile za novo vodjo Magdo Sigmund. Vodenje likovne sekcije ART LIPA  za letošnje leto prevzema Gordana Dobriha. Dogovorili so se tudi o smernicah povračila stroškov za potovanja na nastope, kolonije, izobraževanja v bolj oddaljene kraje Slovenije.

 

Zbor članov so zaključili z željo, da uspešno izvedejo zastavljeno za letošnje leto, ter nadaljevali prijetno druženje ob zakuski in prepevanju ljudskih pesmi.

 

 

Projekti in prireditve Kulturno umetniškega društva Budna vas za leto 2014

–          8. Marec 2014  ob 18.00 Brunk pri družini Skoporc- Zavrl:    Delavnice ročnih spretnosti in ohranjanje zapuščine naših babic.

Kulturno, umetniška sekcija organizira ustvarjalne delavnice za vse, ki se želijo seznaniti z izdelavo papirnatih rož na več načinov, kvačkanih rož in še kaj kar so znale že naše babice in želimo ohraniti. Namen delavnic je pa predvsem prijetno druženje, še posebej letos, ker je ravno Dan žena.

–          April: Očistimo naravo.

Ob dnevu zemlje bomo pobirali smeti ob cesti od razcepa Goreljce preko Cerovca do glavne ceste Šentjanž-Radeče, kot že par let do sedaj, saj se zavedamo, da je čista narava vir dobrega počutja. Veseli bomo, če se bo čim več ljudi odločilo očistiti naravo in jo ne na novo onesnaževati.

–          10. Maj 2014 ob 19.00 kulturna dvorana Šentjanž: Maj mesec ljubezni.

 Kulturno, umetniška sekcija organizira literarni večer z razstavo fotografij Marjetke Erman. Večer bodo oblikovale ustvarjalke poezije, recitatorji in povabljeni gostje. Za popestritev bo Marjetka, ki ljubi fotografijo in rada fotografira razstavila nekaj za pokušino.

–          14. Junij 2014 ob 19.00 na Brunku: Koncert ljudskih pesmi.

Ljudske pevke Solzice organizirajo koncert ljudskih pesmi kamor bodo povabile tudi skupine od drugod. Tako se bo na Brunku slišala ljudska pesem, ki se prenaša iz roda v rod in jo z ljubeznijo ohranjajo skupine ljudskih pevcev in godcev.

–          28. Junij 2014 popoldan pri Musarjevih v Šentjanžu: Likovne delavnice na prostem za otroke in njihove spremljevalce.

Likovna sekcija ART LIPA organizira likovne delavnice v prijetnem zavetju gozda, kjer se udeleženci seznanjajo z različnimi tehnikami likovnega ustvarjanja. V primeru slabega vremena poiščemo zavetje pod streho. Mladim nadebudnežem so lahko v pomoč njihovi starši, stari starši, tete, strici ali starejši bratje in sestre. Delavnice so tudi priložnost, da preživimo prijetno ustvarjalno popoldne s svojimi najmlajšimi.

–          Julij 2014 Caffe galerija Radeče: Samostojna likovna razstava Marije Oven.

V Caffe galeriji poleg trgovine Sparr v Radečah likovna sekcija ART LIPA organizira samostojno likovno razstavo članice Marije Oven. Na ogled bo postavila dela v različnih tehnikah in žanrih, ki se jih loteva. Tako bo vsak, ki bo obiskal kavarno lahko užival ob pogledu na razstavljena dela.

–          26. September 2014 ob 19.00: Volk in Kozlički otroška gledališka predstava.

Kulturno umetniška sekcija s svojimi najmlajšimi člani izvede premierno otroško gledališko predstavo. Članice sekcije z mladimi člani, ki se radi igrajo gledališče, naštudirajo predstavo in jo premierno uprizorijo v Kulturni dvorani Šentjanž.

–          Oktober 2014 Knjižnica Sevnica: Skupinska likovna razstava likovne sekcije ART LIPA.

Likovna sekcija ART LIPA organizira skupinsko likovno razstavo na kateri se predstavijo člani sekcije s svojimi deli, ki jih ustvarjajo pod mentorstvom Profesorice likovne pedagogike in oblikovalke vitrajejev Elene Sigmund.

–          November 2014 Bregarjeva zidanica Kamenško: Literarno družabni večer.

 Ob prazniku občine Sevnica Kulturno, umetniška sekcija organizira kulturni dogodek z prijetnim druženjem ljubiteljev literature, petja in dobre volje v prijetnem ambientu Bregarjevega Hrama v vinskih goricah Kamenško. Program oblikujejo člani društva in povabljeni gostje.

–          V toplih dneh leta: Mini likovne delavnice za člane Likovne sekcije ART LIPA.

Ob sprehajanju v naravi v toplejšem obdobju leta in lepem vremenu boste lahko srečali člane likovne sekcije s platni, stojali, barvami, čopiči ali svinčniki pri njihovem ustvarjanju.

–          Skozi celo leto 2014: Odzivanje na povabila.

Ljudske pevke Solzice in člani Kulturno, umetniške sekcije se radi odzovejo na povabila  za sodelovanje na prireditvah.

 

 

Zahvala za pomoč pri delovanju društva v letu 2013:
–           Zahvaljujemo se vsem članom za sodelovanje na prireditvah, razstavah in delavnicah.
–           Najlepše se zahvaljujemo vsem obiskovalcem prireditev za obisk in prostovoljne prispevke.
–           Zahvala pa velja tudi vsem ki so nam kakorkoli pomagali pri našem delu:
–           Občini Sevnica in županu Srečku Ocvirku, Krajevni skupnosti Šentjanž, SAVA AVTU Boštanj, ARMATU Birna vas, GM Prijatelj Andreju Prijatelj Podboršt za finančno podporo.
–           JSKD Sevnica, ZKD Sevnica, KŠTM Sevnica in osnovni šoli Milana Majcna Šentjanž za pomoč pri obveščanju o naših prireditvah.
–           Slavku in Cveti Jazbec Šentjanž, Branku Keber Birna vas, Marti Karlič in gostilni Repovž Šentjanž za podarjene proizvode.
–           AKŽ Budna vas, Prehrani Javor Krmelj, Mileni Bregar Hinjce in Dušanki Skoporc-Zavrl Brunk za pogostitve.
–           KS Šentjanž, gradu Sevnica, zakoncema Bregar Hinjce, družini Skoporc-Zavrl Brunk, družini Musar Šentjanž in družini Vozelj Budna vas za uporabo prostorov za vaje, sestanke, delavnice in prireditve.
–           PGD Šentjanž za prevoze in pomoč pri izvedbi otroških likovnih delavnic. Janezu Repovžu za varno vožnjo.
–           TD Šentjanž, Šentjanž.si in Jožetu Pucu, Šentjanškemu glasu, Posavskemu obzorniku in Smilji Radi, Lokalno.si in studiu D, Grajskim novicam in Dolenjskemu listu za objavo napovednikov prireditev in člankov o našem delovanju.

Za Kulturno umetniško društvo Budna vas
predsednica Magda Sigmund
(Foto: KUD Budna vas)