• C Novo mesto
  • 13:03
  • Ned, 14.04.2024

Gasilci KONČNO razdelili denar: znan znesek za Sandija Zajca in njegovo bivšo

Slovenija je zanj zbirala sredstva na račun PGD Mengeš.

MENGEŠ – Avgusta letos so Slovenijo prizadele stoletne poplave. Na petek, 4.8., so mengeški gasilci iz vrtca reševali otroke. Med temi gasilci je bil tudi Sandi Zajc, poplavilo je tudi stanovanje pri tastu, kjer je Zajc živel z družino. Slovenija je zanj zbirala sredstva na račun PGD Mengeš, vmes pa sta se Zajc in njegova partnerka ločila. Zato je bilo nekaj hude krvi okoli sredstev, kaj in koliko komu pripada.

Preverili transakcije

„Odvetniki so nam zagotovili, da z izplačilom denarnih sredstev ne bomo kršili nobenega zakona. Sam postopek je zaradi navedenega trajal dalj časa, saj gasilci nismo pravniki in smo morali, kot že rečeno, pridobiti potrebna pravna mnenja, saj je naš namen transparentno in z zakonom skladno poslovanje. Na dolgotrajnost postopka je prav tako vplival tudi sklic prve seje s strani predsednika PGD Mengeš, ki je bila sklicana šele 2.10.2023, se pravi dva meseca po poplavah. Posebno vlogo so igrale tudi medbančne transakcije, katere so pri prenosu z ene banke na drugo izgubile namen transakcije. Potrebno je bilo poizvedovanje o samem namenu nakazila, saj se namen vidi le pri bankah pri katerih je bila vplačana transakcija (na izvoru). Vpogled prejemnika donacij (Sandija Zajca), ki je bil zahtevan z njegove strani, v spisek donacij in s tem v spisek donatorjev, bi pomenil kršitev Splošne uredbe EU o varstvu podatkov, kar je pritrdila tudi pravnica v oddaji Tarča, ravno tako sta dva izmed odvetnikov v postopku podala enako negativno mnenje v vpogled. Na tretji seji Upravnega odbora PGD Mengeš, se je na seji oglasila tudi bivša partnerica Sandija Zajca, ki je preko svoje odvetnice prosila UO, da za 14 dni zamaknemo izplačilo doniranih sredstev, da se medsebojno dogovorijo o delitvi le-teh. Člani UO so odgovorili, da mi te pravice nimamo, zato so se o zamiku plačila dogovorili izključno Sandi Zajc z odvetnikom ter Zajčeva bivša partnerka z odvetnico. Upravni odbor je njihovi prošnji ugodil in nikakor ni bil »razsodnik« kakor to želijo prikazati nekateri mediji,“ zapišejo med drugim v PGD Mengeš, potem pa dodajajo:

Posredoval minister

„V skladu s pobudo g. Marjana Šarca smo preverili možnost vračila doniranih sredstev donatorjem v celoti. V kolikor bi bilo to izvedljivo, bi se lahko vsak posamezni donator odločil, ali bo prejemnika donacij kontaktiral in mu sredstva namenil. Znašli smo se namreč v navzkrižnem ognju med zagovorniki, da prejemnik prejme vse donacije in med zagovorniki odprave škode na objektu, brez obogatitve prejemnika donacij. Zaradi mogoče odškodninske odgovornosti do prejemnika donacij, vračilo donacij ni možno, saj bi s tem dejanjem lahko finančno ogrozili društvo – PGD Mengeš. Na seji 21.11.2023 smo sprejeli sklep, predlagan s strani prejemnika donacij, da se zbrana sredstva v višini 268.089,55€ nakažejo na račun Sandija Zajca (172.542,43€) in njegove bivše partnerke (95.547,12€). Znesek je nižji zaradi vračila donacij, s katerimi se je strinjal tudi Sandi Zajc. V dneh po seji smo dobili odgovore bank v zvezi z donacijami brez namena, katera so bila pregledana s strani predstavnika PGD Mengeš ter prejemnika donacij (seznam donacij je bil brez osebnih podatkov donatorjev). Odgovore bank smo dobili v treh paketih z medsebojnim časovnim zamikom. Z namenom čim prejšnjega nakazila sredstev prejemniku donacij, smo za vsak paket razpisali svojo korespondenčno sejo. Na dveh korespondenčnih sejah smo potrdili in, dne 29.11.2023 in 30.11.2023, nakazali sredstva v višini 158.647,97€ ter 47.044 € (skupaj 205.691,97 €) na TRR Sandija Zajca. V tretjem paketu smo dobili še podatke treh transakcij iz tujine. Prejemniku donacij pripada še 250€, ki bodo nakazana na račun prejemnika donacij, predvidoma 4.12.2023. Donacij za PGD Mengeš je bilo na račun društva nakazano 34.245,77€, za kar se vsem donatorjem iz srca zahvaljujemo! Na eni izmed naslednjih sej bo tudi opredeljeno, kako bodo zbrane donacije porabljene. Ker menimo, da je javnost upravičena do podatka, kako so se donacije porabile, vas bomo o tem obvestili.“

Skupno je bilo zbranih 508.277,29 EUR. Sredstva so bila razdeljena:

• PGD Mengeš: 34.245,77€

• Bivša partnerica Sandija Zajca: 95.547,12€

• Sandi Zajc: 378.234,4€ +250€ =378.484,4€

„Se je pa izkazalo kako hitro se nekateri ljudje prelevijo v razsodnike, kljub temu, da jim ni poznana celotna situacija in celotna zgodba. PGD Mengeš in njegove članice in člani smo bili velikokrat deležni besed, ki jih nebi želeli niti najhujšemu sovražniku. Kljub grenki izkušnji in izigranosti, bomo še naprej s ponosom in dvignjeno glavo opravljali svoje poslanstvo, saj nas je velika večina v gasilskih vrstah zaradi PROSTOVOLJNE pomoči sočloveku v nesreči in ne zaradi samo-promocije ter lastnih koristi,“ še dodajo v PGD Mengeš.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Zajem zaslona POP TV