Golob napovedal nakup osemkolesnikov Patria, oglasil se je Janša: Ironija zgodovine

11. jul. 2024, ob 14.49
Posodobljeno pred 13 dnevi
260
110 SEK

Na premierjevo napoved nakupa osemkolesnikov od finskega podjetja Patria so se danes odzvali tudi v opoziciji. Predsednik SDS Janez Janša je na družbenem omrežju X napoved označil za ironijo zgodovine, predsednik NSi Matej Tonin pa je pozdravil premike pri izgradnji srednje bojne bataljonske skupine, a ocenil, da je Slovenija še daleč od cilja. V obeh opozicijskih strankah sicer izjav za medije na napoved premierja Roberta Goloba o nakupu osemkolesnikov niso zagotovili, sta pa prvaka opozicijskih strank svoj odziv delila v zapisih na družbenem omrežju X.

“Ironija zgodovine. Po 15 letih nazaj na Patrio. Vmes pa sabotaža razvoja, demokracije in Slovenske vojske,” je zapisal Janša. Medtem je Tonin v nekoliko daljšem zapisu ocenil, da se pri izgradnji srednje bojne bataljonske skupine po tem, ko je Golobova vlada pred dvema letoma “proces grobo zaustavila, končno nekaj premika”. A sam meni, da je Slovenija še daleč od cilja, vlado pa da bodo lovile njene obljube in prinesle kar nekaj “zarečenega kruha”. Ob tem je v zapisu namignil, da naj po njegovih informacijah Finska ne bi bila naklonjena nakupu po sistemu vlada vladi in naj bi vztrajala pri sklenitvi posla neposredno s podjetjem Patria.

Tonin je izrazil tudi dvom, da bo končna cena vozila nižja od cene nakupa vozil boxer, ki ga je Slovenija začela prav v času, ko je obrambno ministrstvo, sicer že v izteku mandata, vodil sam. Po Toninovi oceni bo tako “zanimivo opazovati, kje bo vlada pri nakupu našla obljubljenih 400 milijonov evrov prihranka”. Ocenil je še, da gre za nove patrie, ki še niso bile v uporabi, svojevrsten izziv pa bo po njegovem mnenju predstavljala tudi montaža morebitnih Valhalinih kupol ter zagotavljanje standardov balistične zaščite. “Zaradi Slovenske vojske in slovenske kredibilnosti v zavezništvu Nato želim, da bo projekt uspešno končan,” je svoj zapis sklenil Tonin.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Napovedal, da bo Slovenija osemkolesnike kupila od Patrie

Premier Golob je v sredo ob robu zasedanja voditeljev zveze Nato v Washingtonu napovedal, da bo Slovenija osemkolesnike kupila od finskega podjetja Patria. Pogajanja med ministrstvoma obeh držav po njegovih besedah še potekajo, pogodba za nakup bo sklenjena predvidoma do konca leta in bo predvidevala izvedbo plačila neposredno med ministrstvoma. Slovenija sicer osemkolesnike kupuje, potem ko je vlada pod vodstvom Goloba septembra 2022 odstopila od že sklenjenega sporazuma o nakupu vozil boxer v okviru Organizacije za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR).

N. D.; Foto: arhiv

260
110 SEK