Golob pred tekmo na srečanje z Montenegrom

01. jul. 2024, ob 22.27
97
90 SEK

Predsednik vlade Robert Golob se je pred današnjo zgodovinsko tekmo med nogometnima reprezentancama Slovenije in Portugalske v Frankfurtu srečal s portugalskim premierjem Luisom Montenegrom. Srečanje, ki je potekalo pred začetkom pomembnega športnega dogodka, je bilo priložnost za poglobitev bilateralnih odnosov in razpravo o ključnih zunanjepolitičnih temah.

Golob je na srečanju predstavil pobudo, da bi Slovenija gostila prihodnje srečanje držav MED9, skupine devetih sredozemskih članic EU. Pobuda odraža ambicijo Slovenije po aktivnejši vlogi v regionalnih in mednarodnih zadevah. Prvo srečanje voditeljev obeh držav po portugalskih volitvah marca letos je zaznamovalo krepitev gospodarskega, znanstvenega in kulturnega sodelovanja.

Razprava med premierjema se je dotaknila tudi vojnih razmer v Ukrajini, razvoja dogodkov na Bližnjem vzhodu s poudarkom na razmerah v Gazi, sodelovanja znotraj skupine MED9 in migrantske problematike. Premier Golob je izpostavil pomen tesnega sodelovanja in solidarnosti znotraj EU, še posebej v kontekstu aktualnih globalnih izzivov.

Golob je Montenegru čestital za imenovanje Antonia Coste na položaj predsednika Evropskega sveta, kar krepi portugalski vpliv v evropski politiki. Ob tem je poudaril tudi odlične odnose Slovenije z generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniom Guterresem, s katerim se je srečal ob številnih priložnostih.

Predsednik vlade se je srečal tudi z županom mesta Frankfurt Mikom Josefom in se vpisal v Zlato knjigo gostov mesta. Srečanje z županom je poudarilo pomembnost lokalne diplomacije in sodelovanja med mesti v mednarodnem kontekstu.

Po uradnih srečanjih si bosta predsednika vlad, skupaj s predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem in predsednikom Portugalske nogometne federacije Fernandom Gomesom, ogledala tekmo med Slovenijo in Portugalsko. Ta športni dogodek predstavlja pomembno priložnost za poglobitev odnosov med državama tudi na neformalni ravni.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Srečanje med Golobom in Montenegrom je dokazalo, da šport in diplomacija lahko hodita z roko v roki. Medtem ko slovenski in portugalski nogometaši merijo moči na zelenici, politiki krepijo vezi, ki bodo koristile obema narodoma. Slovenski premier je z obiskom v Frankfurtu in predlogom za gostovanje srečanja MED9 še enkrat pokazal, da Slovenija ostaja zavezana aktivni vlogi v evropski in mednarodni skupnosti.

97
90 SEK