• C Novo mesto
 • 22:53
 • Sob, 13.08.2022

Vrednost kriptovalut je pomembno dejstvo pri investiciji

Pred trinajstimi leti je luč sveta ugledal legendarni Bitcoin. Zdaj vemo, da je šlo za pravo recolucijo valut, kot smo jih poznali do tistega dne. Danes poznamo na tisoče različnih kriptovalut in kovancev, ki vsak dan privabijo na milijone interesiranih uporabnikov. Zaradi navala raznolikih valut in podrobnosti, ki jih zahtevajo od novega uporabnika, je to privlačna in strašna priložnost obenem. Težko je priti do dna skrivnostim kriptovalut, ugotavljati vrednost kriptovalut in njihovo prihodnost. Kako se vsaj nekako pripraviti na vstop v svet kriptovalut, kje preverjati njihovo vrednosti in druge zanimivosti o omenjeni valuti. Poleg tega najdete tudi seznam najbolj vrednih kriptovalut v tem trenutku, največje napake in najboljše nasvete pri investiciji.

Zgodovina kriptovalut na kratek način

Bitcoin je bil prva kriptovaluta, njegovo vrednost pa se lahko tako opazuje vse od njenega začetka. Ob svojem začetku je bil Bitcoin vreden le en cent, v trenutnem času pa dosega cene nad 35 tisoč evrov. Na njegovi osnovi so se rodile nove kriptovalute, ki so ravno toliko enake in različne od svojega predhodnika. Največji vzpon je omenjena valuta doživela leta 2013, enako je bilo z ostalimi, ki pa so padle že naslednje leto. Kriptovalute so hibernirale tri leta, vse do 2017, ko je visok vzpon doživela globalna tržna kapitalizacija kriptovalut. Ta se je povečala za več kot 360 odstotkov, natančneje iz 180 milijard (november 2017) na 830 milijard dolarjev (januar 2018). Ponovnemu vzponu je sledil še en padec, ki je povzročil veliko nezaupanje splošne javnosti v kriptovalut. To sicer ni zanimalo tistih, ki so vanje investirali in želi rezultate. Najbolj aktualen vzpon vrednosti kriptovalut se je zgodil lansko leto, ko je njihova globalna tržna vrednost presegla 1000 milijard dolarjev oziroma en bilijon dolarjev. Kmalu se je povečala in pri koncu prvega četrtletja 2021 presegla 2000 milijard dolarjev.

Bitcoin je kot prva kriptovaluta na svetu tudi največ vredna

Bitcoin je kot prva kriptovaluta na svetu tudi največ vredna

Kolikšna je vrednost kriptovalut?

Zaradi velikega števila kriptovalut je težko vedeti ceno popolnoma vsake izmed njih. Vse od delčka enega centa do več deset tisoč dolarjev. K sreči so te valute deljive, za razliko od delnic, ki niso in je možno kupiti 0.0001 kriptovalute namesto ene vrednosti. Če je bilo včasih možno kupiti en Bitcoin, si to lahko danes privoščijo le nekateri.

Ker danes obstaja na tisoče kriptovalut, ki iz dneva v dan pridobivajo nove in nove »sorodnike«, je izbire ogromno. To ne pomeni, da je vsaka izbira pametna in vredna investicije. Veliko se jih je v zadnjih let že porazgubilo, saj so se izkazale za lažne ali prevare. Pred investicijo in izbiro je potrebno biti previden in pameten. Nikakor se v to ne spuščajte brezglavo in brez premisleka.

Pregledovanje in planiranje menjave in nakupov kriptovalut je lahko tudi avtomatizirano

Pregledovanje in planiranje menjave in nakupov kriptovalut je lahko tudi avtomatizirano

Kriptovalute z največjo vrednostjo na svetu v tem trenutku

Na spodnjem seznamu lahko najdete najbolj vredne kriptovalute po današnjem trgu. Vrednosti se lahko spremenijo iz danes na jutri ali iz te minute v naslednjo. Seznam se bo sčasoma zamenjal, vseeno pa lahko trdimo, da bosta prvi dve mesti rezervirani za najstarejšo valuto na svetu. Bolj kot točno vrednost, jemljite te številke kot približek vrednosti kriptovalut na seznamu.

 • Wrapped Bitcoin – 43,146 tisoč dolarjev
 • Bitcoin – 43,100 tisoč dolarjev
 • Ethereum – 3516 tisoč dolarjev
 • Maker – 2224 tisoč dolarjev
 • Binance Coin – 477 dolarjev
 • Bitcoin Cash – 400 dolarjev
 • Kusama – 262 dolarjev
 • Aave – 224 dolarjev
 • Elrond – 214 dolarjev
 • Monero – 205 dolarjev

Kje preverjati vrednost kriptovalut?

Veliko spletnih strani ponuja brezplačno pregledovanje vrednosti kriptovalut do katerih lahko dostopate tudi z uporabniškim računom. Slednji bo poskrbel tudi za dodatne ugodnosti in pomoč pri pregledovanju celotnega seznama in sveta valut. Izveste lahko kaj vpliva na njihovo ceno, kako se bodo gibale cene, zakaj je temu tako in druge reči. Nekaj spletnih strani je na voljo tudi v slovenskem jeziku tako, da vam ne bo potrebno prevajati še iz drugih jezikov.

Pregledovanje in planiranje menjave in nakupov kriptovalut je lahko tudi avtomatizirano

Pregledovanje in planiranje menjave in nakupov kriptovalut je lahko tudi avtomatizirano

Šest nasvetov za investicijo v kriptovalute

Investiranje v kriptovalute mora biti skrbno in premišljeno, kar bodo nakazali tudi naslednji nasveti. Prvi izmed njih je urejena strategija za kripto menjave pri katerih ne smete biti naivni, obenem pa potrebujete dobro mero znanja in iznajdljivosti. Kritično poglejte na kriptovaluto in njen vzpon ter preverite število uporabnikov, katere težave rešuje in kako se povezuje z določenimi industrijami. Drugi nasvet je upravljanje z rizikom, ki se lahko redno dogaja, saj vsi ljudje nimajo najboljših namenov. Imejte omejitve, tako denarne kot mentalne. Tretji nasvet je diversifikacija oziroma razpredanje svojega portfolja kriptovalut. Svojo investicijo razširite na več različnih valut, kar vas bo obranilo pred padcem vrednosti kriptovalute v kolikor bi izbrali le eno. Četrti nasvet je dolgotrajnost uporabništva, saj je ena izmed največjih napak pri investicijah ta, da se uporabniki hitro premislijo in obupajo. Raziskujte, učite se in napredujte. Peti nasvet je avtomatiziranje menjav in nakupov, kar je oglas, ki ga lahko slišite že na vsakem koraku. Ne boste vedno pri telefonu, ki bi vas še pravočasno opzoroil na vzpon ali padec vrednosti kriptovalute. Zato je pametno avtomatizirati celoten postopek, kar je tudi šesti nasvet oziroma uporaba menjalnih robotov.

Pet napak pri investicijah v svet kriptovalut

Ne le nasveti, tudi napake prihajajo v vašo smer. Zaradi desetletja obstoja kriptovalut nam je nekaj stvari že kristalno jasnih in potrebno jih je vedeti. Investiranje v kriptovalute je lahko pametno in dobro, če se ne predate spodnjim napakam, ki so mnoge uporabnike že stale njihovega denarja. Tega včasih ni bilo malo in ogroženo je bilo tudi življenje. Katere so torej najpogostejše napake pri nakupu kriptovalut?

 • Kupovanje kriptovalut le zato, ker je cena kriptovalute zelo nizka (to ne pomeni skoraj nič)
 • Padanje na prevare drugih uporabnikov in napačnih valut (niso vsi ljudje dobri)
 • »All-in« stava v eno ali več kriptovalut (ne zapravite vsega svojega denarja)
 • Mišljenje, da je kriptovaluta enostaven in hiter zaslužek (potrebnega je veliko dela in pozornosti)
 • Pozabili ste svoje geslo za vstop (se je zgodilo že prevečkrat)
Vrednost kriptovalut je možno preveriti na številnih spletnih straneh in aplikacijah

Vrednost kriptovalut je možno preveriti na številnih spletnih straneh in aplikacijah

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com

kobra