• C Novo mesto
  • 10:26
  • Pon, 23.05.2022

Gostinci, pozor! Kazni bodo dvakrat višje

Morda se še spomnite časov, ko so z zakonom prepovedali kajenje v zaprtih javnih prostorih. Pisalo se je leto 2007, ko je sprejeti zakon mnoge spravil v slabo voljo, druge pa razveselil. Poleg same prepovedi kajenja so morali gostinci na vidno mesto objaviti tudi obvestilo o prepovedi in začeti upoštevati kup drugih predpisov.

NOVO MESTO – Zdaj pa je zakon postal še strožji oziroma v primeru kršitve od gostinca zahteva še več denarja. Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS je namreč ugotovila, da so v novem predlogu Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov predvidene kar dvakrat višje kazni, nad čimer so naravnost ogorčeni.

Če gostinec obvestila o prepovedi prodaje tobačnih izdelkov v predpisani velikosti ni objavil na vidnem mestu, je moral doslej plačati globo 2000 evrov, po novem pa bo ta znašala kar 4000 evrov za pravno osebo, 800 evrov (zdaj 400 evrov) je kazen za odgovorno osebo pravne osebe, medtem ko samostojni podjetnik posameznik po novem plača globo 1600 evrov (zdaj 800 evrov). To pomeni, da se bodo kazni po novem podvojile, kar je po mnenju gostincev nedopustno, pravijo.

Gostinci so nad višjimi globami seveda ogorčeni in se zavzemajo, da bi morala inšpekcija najprej izdati opozorilo, izrekanje glob pa bi med ukrepi postavili na zadnje mesto.

Če ste navaden posameznik, pa boste v primeru najpogostejših kršitev plačali 125 evrov. Ta globa velja za primere, če ponujate tobačne izdelke na javnem mestu in v javnih prostorih, če kadite v zaprtih javnih in delovnih prostorih, kjer je kajenje prepovedano, če v kadilnico prinašate hrano in pijačo in podobno.

Vir: OZS, M. S.
Foto: Pixabay

dolenjske lekarne