Grozljivo, oče obtožen požiga in umora lastnih otrok

11. jul. 2024, ob 16.00
125
120 SEK

Avstralsko javnost je pretresla novica o strašnem dogodku, v katerem je oče obtožen umora treh svojih otrok in poskusa umora preostale družine v požaru, ki ga je sam povzročil. Požar se je zgodil v zgodnjih jutranjih urah v nedeljo v zahodnem Sydneyju, natančneje okoli 01:00 po lokalnem času (15:00 GMT).

V tragičnem dogodku so umrli petmesečna deklica, dveletni deček in šestletni deček. Štirje drugi otroci, stari štiri, sedem in enajst let ter devetletna deklica, so preživeli, prav tako njihova mati. Požar je tako terjal tri mlada življenja, preostali člani družine pa so, po navedbah policije, v stabilnem stanju.

Oče, star 28 let, se sooča s tremi obtožbami umora, petimi obtožbami poskusa umora in eno obtožbo uničenja lastnine. Trenutno je v bolnišnici pod policijskim nadzorom. Policija trdi, da je moški povzročil požar in nato blokiral poskuse reševanja.

Nesreča je šokirala Avstralijo, saj prihaja v času, ko je vlada razglasila družinsko nasilje za “nacionalno krizo”. Ta incident je le še okrepil zavedanje o resnosti in razširjenosti družinskega nasilja ter potrebi po ukrepih za zaščito najbolj ranljivih članov družbe.

Požar je izbruhnil okoli 01:00 zjutraj, sosedje in prvi odzivniki pa so takoj priskočili na pomoč. Uspešno so rešili štiri otroke in mater, a žal so dva otroka, ki sta bila v kritičnem stanju, kmalu po prihodu v bolnišnico umrla. Petmesečna deklica je bila najdena mrtva na kraju dogodka.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Policija je potrdila, da sta mati in njeni štirje preživeli otroci zdaj v stabilnem stanju. Kljub temu pa bo travma zaradi izgube in grozljivih okoliščin, v katerih so izgubili svoje najdražje, še dolgo ostala z njimi.

Moški, ki je obtožen tega strašnega dejanja, bo v četrtek prvič stopil pred sodišče, in sicer prek videopovezave iz bolnišnice, kjer je pod nadzorom. Ta dogodek je sprožil val sočutja in solidarnosti po vsej državi, pa tudi klice k strožjim ukrepom proti družinskemu nasilju in boljši podpori žrtvam.

Avstralska vlada je v zadnjem času okrepila svoje napore v boju proti družinskemu nasilju, vendar pa ta tragedija poudarja, da je pred nami še dolga pot. Potrebne so celovite rešitve, ki vključujejo izobraževanje, preventivne ukrepe, podporo žrtvam ter strožje kaznovanje storilcev.

Ta grozljiv dogodek služi kot opomnik, da se moramo kot družba zavzeti za varnost in zaščito vseh družinskih članov ter se odločno boriti proti vsakršnim oblikam nasilja.

Avtor: SEB
Vir: BBC

125
120 SEK