Halo, kaj so delali telesni stražarji? Nerazumljive scene ob atentatu na slovaškega predsednika vlade

16. maj. 2024, ob 06.38
Posodobljeno pred 25 dnevi
14
120 SEK

Šele ko je atentator izstrelil peti strel, ga je varnostniku, ki je bil v množici, uspelo zgrabiti od zadaj, za vrat in ga obvladati.

BRATISLAVA – Slovaški premier 59-letni Robert Fico je bil v sredo hudo ranjen v poskusu atentata. Po več ur trajajoči operaciji je prišel k zavesti, javljajo slovaški mediji. Nanj je streljal 71-letni književnik, pisatelj Juraj Cintula.

Kaj so delali?

Do streljanja je prišlo v mestu Handlova ped Domom kulture, ko je premier prišel v množico, med ljudi. Sledilo mu je pet telesnih stražarjev. Ob tem je bil na drugi strani ograje, med zbranimi, vsaj en varnostnik. Vendar jih je atentator Juraj Cintula presenetil in s petimi kroglami iz neposredne bližine ustrelil predsednika vlade. Na posnetku, ki je zakrožil,a je jasno razvidno, da je imel napadalec čas, da je izvlekel pištolo in izstrelil pet strelov. Ranjeni premier Slovaške se je prijel za trebuh in padel čez majhno ograjo na zelenico.

Šele ko je atentator izstrelil peti strel, ga je varnostniku, ki je bil v množici, uspelo zgrabiti od zadaj, za vrat in ga obvladati. Kmalu se je v vrvežu pojavilo še več varnostnikov, ki so „po globini“ pokrili premierja Fica.

Še slabše bo

„Rekel bi, da so njegovi telesni stražarji odpovedali. Tega dogodka ne bi mogli pripisati tokratnemu varovanju gospoda Fica, ampak splošnemu dojemanju odgovornih za varovanje državnih predstavnikov. Stopnja ogroženosti politikov ali javnih oseb na Slovaškem je bila dejansko precej nizka, zato so jim dovoljevali, da se rokujejo z ljudmi. To je bilo normalno. Po tem napadu bo vse drugače,“ je za Odmeve povedal slovaški strokovnjak za varnost Victor Breiner, ki je napovedal, da se bodo razmere na Slovaškem, prav zaradi tega napada, še poslabšale: „Zgodilo se bo slednje, o tem sploh ne dvomim. Nizajo se sočutne izjave evropskih voditeljev, kar je pričakovano, če pa spremljate slovaški informacijski prostor, se je usul pravi cunami sovražnih izjav privržencev Fičeve stranke in drugih vladnih strank. Zelo dejavni so dezinformatorji, vdani sluge, recimo, prokremeljske skupnosti. Ti so na Slovaškem močno razširjeni in imajo v zadnjem desetletju močno podporo ruskih operativcev. Med njimi je več znanih obrazov. Vsi krivdo zvračajo na opozicijo, svobodne medije, civilno družbo in nevladne organizacije, običajne krivce. V prihodnjih tednih nas čaka neustavljiv naval nenehnega sovraštva. Lahko bi pomislili, da bo napad na gospoda Fica povezal družbo, vendar se bo zgodilo prav nasprotno. „

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Zajem zaslona X

14
120 SEK