Hekerji napadajo, spletna stran predsednice Republike Slovenije nedosegljiva po kibernetskem napadu

27. mar. 2024, ob 19.18
Posodobljeno pred 2 mesecema
5
90 SEK

Danes popoldne je spletna stran predsednice Republike Slovenije, Nataše Pirc Musar, postala tarča hekerskega napada. Uporabniki, ki so želeli obiskati spletno mesto, so se namesto tega srečali z obvestilom o nedosegljivosti in napotkom, naj poskusijo kasneje. Ta incident je sprožil številna ugibanja in skrbi glede digitalne varnosti državnih institucij, še posebej ob nedavni napovedi ruske hekerske skupine o napadih na vladne spletne strani Republike Slovenije.

 

heker

Slika: heker

Po besedah Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI CERT gre za dejanski napad na spletno stran predsednice države, vendar so ga pristojni hitro zaustavili. Srečno se je izognila vdoru v sistem, a je bil dosežen le počasnejši delovanje strani. Strokovnjaki zdaj aktivno delajo na ponovni vzpostavitvi normalnega delovanja spletne strani.

Dogodek je sprožil še večji val zaskrbljenosti zaradi nedavnih političnih potez Slovenije, kot je sodelovanje v češki pobudi za nakup streliva za Ukrajino. Češki zunanji minister Jan Lipavsky je sporočil, da se je Slovenija pridružila tej pobudi, čeprav konkretni znesek pomoči ni bil razkrit. Mediji so predhodno poročali o morebitni milijonski donaciji s strani slovenske vlade.

Ob tem pa se je pojavila grožnja s strani skupine imenovane Ljudska kibervojska, ki je napovedala množične napade na spletne strani državnih organov Republike Slovenije. V svojem sporočilu na družbenem omrežju X so izrecno omenili začetek s spletno stranjo predsednice Republike Slovenije.

Tedenski horoskop za vse znake od 22. do 28. julija
Teden je hitro naokoli, tedenski horoskopi si v taki vročini prehitro sledijo, a tako je. Ko smo gledal celotno astrologijo leta 2024, smo videli, da se bo poleti zgodil velik premik, tako na osebni

Napadi na državne spletne strani niso le napadi na tehnično infrastrukturo, temveč tudi na nacionalno varnost in integriteto. Gre za grožnjo, ki zahteva takojšen odziv in krepitev varnostnih mehanizmov ter sodelovanje med različnimi nacionalnimi in mednarodnimi agencijami.

Čeprav je bila tokratna situacija hitro obvladana, kaže na to, da je digitalna varnost ena izmed ključnih nalog sodobnih držav. Slovenija se bo morala nenehno prilagajati in izboljševati svoje obrambne strategije v digitalnem prostoru, da bi zaščitila svoje ključne infrastrukture in podatke pred morebitnimi prihodnjimi napadi.

 

Vir: Dnevnik 
Fotografiji: Facebook

5
90 SEK