• C Novo mesto
  • 04:12
  • Pet, 19.08.2022

Hiša medgeneracijskega ustvarjalnega središča bo v Mokronogu kmalu zaživela

pomurski sejem
e-bike

Medgeneracijsko ustvarjalno središče Mokronog bo prostor, kjer se bodo izvajale različne aktivnosti za vse generacije

Z roko v roki, za vse generacije. Tako življenje je tisto, ki ima svojo vrednost. Sodelovanje in povezovanje pa bogati vse. Tega so se zavedali tudi na Občini Mokronog-Trebelno, ko so iskali primeren projekt, ki bi še dvignil kvaliteto bivanja v kraju. Tako se je občina odločila in lani kandidirala na javni poziv LAS za dodelitev nepovratnih sredstev za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Dolenjska in Bela krajina v programskem obdobju 2014‒2020, ki se bodo sofinancirale iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) s projektom Medgeneracijsko ustvarjalno središče Mokronog. Ob tem so bili s projektom uspešni, dela so stekla.

Medgeneracijski center Mokronog

Veliko dobrih idej

V sklopu projekta bo v prvi fazi izvedena naložba v obnovo hiše medgeneracijskega ustvarjalnega središča Mokronog, v drugi fazi pa se bo izvedel sklop štirih aktivnosti, je zapisano v projektu, v Mokronogu pa gre v teh tednih h koncu prva faza. »Iskali smo primernega partnerja, potem pa hitro našli skupen jezik z Društvom upokojencev Mokronog. Njihova stavba je bila v slabem stanju, vedno so porabili precej kurjave. Stekli so pogovori, dobrih idej ni manjkalo. Prijavili smo z jasno željo, da ta center naredimo dostopen vsem,« pove ga. Mojca Pekolj, direktorica občinske uprave.

»Občina Mokronog-Trebelno počasi, a z jasno vizijo gradi na raznolikosti ponudbe življenja v podeželski občini s poudarkom na medgeneracijskem povezovanju, sobivanju in soodgovornem življenju v skupnosti s poudarkom na ohranjanju tradicionalnih vrednot. Z že izvedeno investicijo Medgeneracijska škratodežela Mokronog smo vzpostavili krožne pešpoti, zunanji fitnes na prostem, medgeneracijske delavnice, predstavitev lokalnih rokodelcev na mokronoškem sejmu, ki je vsako 3. soboto v mesecu, obogatili dejavnost lovcev z učilnico v naravi, ki je dostopna vsem zainteresiranim skupinam iz vseh območij LAS, vzpostavili vzvode za druženje z lokalnimi gospodarstveniki, nevladnim sektorjem in društvi. Hkrati vzpodbujamo pravljični svet škratov Mokronožcev, ki bivajo v neokrnjeni naravi, in katere lahko vidijo le tisti, ki so brez grdih misli,« še poudarijo na občini.

Medgeneracijski center Mokronog

Pester nabor dejavnosti

Ko bo center nared, saniran in pripravljen, bodo v njem stekle delavnice, ki bodo še obogatile že tako pester program upokojenk in upokojencev. Hiša medgeneracijskega ustvarjalnega središča Mokronog bo prostor, kjer se bodo izvajale različne aktivnosti za vse generacije (dogodki, delavnice, prireditve) in bodo vsakodnevno v uporabi. Urbani ekološki vrt z visokimi gredami pri OŠ Mokronog bo stičišče prebivalcev, kjer se bodo učili soodgovornosti in sobivanja. Veliko prepoznavnost bo dodal tudi nov produkt – mokronoški hlebček izdelan po tradicionalni recepturi iz treh vrst žit. Delavnice peke kruha in priprave tradicionalnih lokalnih jedi bodo obogatile gastronomsko ponudbo pri lokalnih gostincih. Poleg Občine Mokronog-Trebelno kot partnerji v projektu nastopajo še Osnovna šola Mokronog, Društvo upokojencev Mokronog-Trebelno in Pekarstvo Rok d.o.o., Pekarna Mokronog.

Pripravil: Nadlani.si

bee queen
poletni festival