• C Novo mesto
  • 19:38
  • Čet, 30.06.2022

Hiša žive dediščine v oddaji Dobro jutro

Bela cerkev, kraj z manj kot 300 prebivalci in kraj, kjer je doma prijaznost, pestro dogajanje ter veliko kulturne dediščine, je v petek, 11. decembra, gostila ekipo oddaje Dobro jutro z RTV Slovenija.

BELA CERKEV – Pestra društvena dogajanja so v Beli Cerkvi od letošnjega junija, ko so v nekdanjem hramu učenosti odprli nov kulturni dom, še bolj pestra. Hiša žive dediščine, kot so ga poimenovali, zajema štiri nadstropja in je vsebinsko razdeljen po naslednjih prostorih: Zwittrova dvorana, vinski laboratorij, trgovina s spominki, Soba žive dediščine, Dežela arheologije, prostor za začasne razstave, Škratova soba in Soba naših prednikov. Soba žive dediščine je opremljena kot kuhinja, kjer večkrat na teden organizirajo pekovske in kuharske delavnice, za katere je veliko zanimanja. Tudi za ekipo oddaje Dobro jutro so pridne belocerkovške gospodinje pripravljale jedi iz ajde ter kaše, ki so jih naredile na kar 40 različnih načinov.

V oddaji, kjer je bila tokrat rdeča nit ajda in kaše, so se predstavili tudi Mlin Rangus in mlinar Jože Košak, ki so izpostavili njihovo pestro ponudbo kaš in poudarili uporabo lokalno pridelane hrane. Spregovoril je tudi Jože Lusavec iz Društva Ajda, ki je poudaril, da ajda ne potrebuje nobenega škropljenja in gnojenja.

Prebivalci Bele Cerkve se radi pošalijo, da tu živi več čebel kot prebivalcev, zato tudi ne preseneča dejstvo, da je tu veliko čebelarjev. Čebelar Roman Košale je predstavil svoje edinstvene medene izdelke, medtem ko so članice Društva podeželjskih žena in deklet Bela Cerkev predstavile kruh narejen iz različnih kaš. Gledalcem so se predstavili tudi vinogradniki, ki so pripravili vinjevrško obaro, s katero so na tekmovanjih pobrali že kar nekaj priznanj. Gledalce oddaje Dobro jutro pa je pozdravil tudi sramežljivi škrat Vini, ki živi v škratovi jami blizu cerkve, in ki so mu otroci pripravili nekaj ajdovih in prosenih jedi, ter ga tako zvabili na pojedino. Ekipa RTV Slovenija je bila nad tem koncem Dolenjske nadvse navdušena, prebivalci Bele Cerkve pa so se s svojo gostoljubnostjo odlično izkazali.

Vir: D. R., foto: Facebook