• C Novo mesto
  • 14:12
  • Pon, 08.08.2022

Hodite k maši? Potem boste morali upoštevati nova navodila

podčetrtek

V torek so v Sloveniji opravili 1150 testiranj in potrdili 29 okužb z novim koronavirusom. En bolnik s covidom-19 pa je umrl. V bolnišnici je 22 oseb, od tega dve na intenzivni negi, eno oseb pa so odpustili iz bolnišnice, je na spletu objavila vlada.

Doslej je bilo v Sloveniji potrjenih 2006 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je skupaj 115 bolnikov, od tega štirje v zadnjih štirih dneh. Pred tem zaradi covida-19 ni umrla nobena oseba od 31. maja. Glede na podatke Sledilnika covid-19 je v Sloveniji trenutno 243 aktivnih primerov.
Pristojni sicer opozarjajo, da se virus v zadnjem času širi predvsem lokalno, znotraj države. V tednu med 13. in 19. julijem je bil tako virus le v dveh od 104 potrjenih primerov okužb vnesen iz tujine, z vnesenimi primeri pa je bila povezana še ena okužba. Kar 74 primerov je povezanih z lokalnim virom okužbe, pri 27 pa vir okužbe ni znan, navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Okužbe z novim koronavirusom razpršene po državi

Okužbe z novim koronavirusom so v torek potrdili v 16 občinah, največ v Ljubljani in Velenju, in sicer po štiri. Trije novi potrjeni primeri so bili še v Hrastniku, po dva v Domžalah, Kamniku, Trbovljah, Šenčurju in Mislinji. En nov primer pa so zabeležili v Kranju, Šentjurju, Postojni, Litiji, Trebnjem, Zagorju ob Savi, Rogatcu in Tišini.

Dodatni preventivni ukrepi

Škofje so svoja navodila v cerkvah v času krepitve epidemije covida-19, ki so začela veljati v torek, dopolnili s priporočili inštituta za javno zdravje, ki je sicer dal soglasje k navodilom. Tako mora biti pri maši razdalja od duhovnika do prvih sedežev vsaj dva metra. Preden se približa vernikom na manjšo razdaljo, pa si mora nadeti masko. Škofje priporočajo župnikom in duhovnikom, da tam, kjer je to mogoče, organizirajo svete maše na prostem. Po priporočilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa morajo vsi navzoči v primeru, če ni mogoče zagotoviti razdalje 1,5 metra, nositi maske. Tak primer je denimo, ko verniki hodijo. Takrat je namreč večja možnost, da ne vzdržujejo ustrezne razdalje, so sporočili iz Slovenske škofovske konference.

NaDlani.si; Foto: Unplash

e-bike
kobra