• 17.15C Novo mesto
  • 00:07
  • Pet, 14.08.2020

Hrvati situacije nimajo pod nadzorom: sredi avgusta se zapira meja s Hrvaško?

Včeraj so v Sloveniji opravili 874 testov na okužbo z novim koronavirusom, 14 jih je bilo pozitivnih, je sporočila vlada prek Twitterja. En bolnik s covidom-19 je umrl. V bolnišnici je 17 bolnikov s covidom-19, od tega trije potrebujejo intenzivno terapijo.

Včeraj so tri bolnike tudi odpustili v domačo oskrbo. Doslej je bila potrjena 2101 okužba z novim koronavirusom, skupaj pa je umrlo 117 bolnikov s covidom-19.

»Vnesenih primerov je malo, štiri, pet, šest v zadnjem tednu. Niso velike številke. Zaznali smo, da imamo problem z vnosom, nekaj časa je trajalo, da smo ukrepali, raznos je bil tolikšen, da je sledilo razširjanje znotraj države. Očitno ukrepi, ki veljajo, za rdeče države, učinkujejo,« je na novinarski konferenci vlade dejala vodja strokovne skupine za spopadanje s covidom-19 dr. Bojana Beović.

Pojavilo se je celo vprašanje, da naj bi po 15. avgustu zaprli mejo s Hrvaško ter da lahko starši s šoloobveznimi otroki ob koncu dopusta izkoristijo dopust v tujini. »Ne, o takem ukrepu se nismo pogovarjali. Je pa zelo priporočljivo, da družine s šolskimi otroki v tem času ostanejo doma ali v Sloveniji. Otroška populacija sicer ni pomemben rezervoar prenosa okužbe na starejše, pa vseeno. Glede Hrvaške bo ukrepanje odvisno od števila bolnikov na Hrvaškem.«

Država krije stroške za pogrebe umrlih zaradi covida-19?

Govorice, ki že dlje časa krožijo v javnosti, da naj bi država krila stroške za pogrebe umrlih zaradi covida-19, niso resnične, zagotavlja ministrstvo za gospodarski razvoj, pristojno za urejanje pokopališke in pogrebne dejavnosti. Tudi pri podjetju Žale so navedli, da pogrebne stroške poravna naročnik pogreba, kar so v večini primerov svojci.

Predvsem pa ne pozabite na maske!

NaDlani.si; Foto: Unplash