Huda ura nad Slovenijo, znani vrtnar poziva kolege, da darujejo sadike v Trebnje in okolico

01. jul. 2024, ob 21.18
Posodobljeno pred 12 dnevi
10251
180 SEK

Že dopoldne so krajevne plohe in nevihte zajele severozahod države, ob tem je na postaji Kanin v 30 minutah padlo 24 milimetrov dežja.

TREBNJE, NOVO MESTO – Nad severno Primorsko sta nastali nevihtni celici in se združili v večji nevihtni sistem, ki se sedaj pomika nad notranjost Slovenije. V bližini Postojne, Velikih Lašč in Mirne peči so nastale močnejše nevihtne celice, ki se pomikajo proti severovzhodu. Ob tem nastajajo nalivi in močnejši sunki vetra, poroča Agencija RS za okolje. A v zadnji uri tudi ta dva pojava izgubljata svojo moč in se selita proti Hrvaški in naprej v Srbijo.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so dopoldanske krajevne plohe in nevihte zajele predvsem območja občin Bleda, Radovljice, Tržiča, Kanala ob Soči, Cerkna, Škofje Loke, Medvod, Domžal, Kamnika, Grosuplja, Sevnice in Ivančne Gorice.

Močni nalivi

Danes popoldan so izmerili tudi nekaj močnejših nalivov, v Kranju so zabeležili 33 milimetrov dežja, v Novi vasi na Blokah pa 24 milimetrov dežja. Že dopoldne so krajevne plohe in nevihte zajele severozahod države, ob tem je na postaji Kanin v 30 minutah padlo 24 milimetrov dežja.

Na Dolenjskem se je popoldne razvila supercelična nevihta s točo, ki je uničevala pridelke in na avtocesti razbijala vetrobranska stekla avtomobilov.

Ob tem pa se je na Facebooku javil vrtnar Jernej Mazej in v svoji FB skupinu pozval vse k solidarnosti s prizadetimi v toči v Trebnjem in okolici

V naselju Pavla vas v občini Sevnica je zaradi udara strele zagorelo ostrešje gospodarskega objekta. Požar je uničil deset kvadratnih metrov ostrešja, večjo škodo pa so z izvrstnim posredovanjem preprečili člani, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tržišče, Sevnica, Šentjanž in Krmelj. Uprava za zaščito in reševanje je čez dan skupno zabeležila 193 dogodkov v 31 občinah.

Veliko dela za gasilce

Dne 1. 7. 2024 je občino Cerkno zajelo neurje z vetrom, v katerem je bilo podrtih več dreves na petih lokacijah, odkrit nadstrešek ob hiši, drevo je padlo na stanovanjski objekt, na vozišče se je vsula obcestna brežina, močan veter je odkril streho gospodarskega objekta. Posledice neurja odstranjujejo gasilci PGD Cerkno, Bukovo-Zakojca ,Gorje-Poče-Trebenče in Planina. Obveščen je OŠ CZ Cerkno, ki je poskrbel za sanacijo ceste, na katero je splazila cestna brežina.

Popoldan je del občina Brežice zajelo neurje z močnim vetrom. Na Bizeljskem je tako na streho stanovanjske hiše padlo drevo in poškodovalo ostrešje. Gasilci PGD Bizeljsko so drevo odstranili in zasilno pokrili streho s folijo. V naselju Rigonce je močan veter delno razkril in poškodoval strehe na petih objektih. Gasilci PGD Rigonce so objekte pokrili ali pa zaščitili s folijo.

Ob 18.43 je v Doljnem Cerovem, občina Brda, sunek vetra odkril streho stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dobrovo so odstranili podrto drevo na cesti Vipolže – Cerovo.

V Regijskem centru za obveščanje Maribor smo v času neurja, ki je dne 1. 7. 2024 pustošilo na območju Občine Duplek, zabeležili en dogodek. Gasilci PGD Korena so odstranili drevo, ki je ogrožalo hišo in cesto.

V občini Kamnik je meteorna voda ob neurju zalila nekaj stanovanjskih objektov ter kamp. Posredujejo gasilske enote GZ Kamnik.

Ob 13.31 je bilo na cesti Novo mesto-Trebnje podrtih več dreves, ki so ovirala promet. Delavci cestnega podjetja Novo mesto in Trebnje so razžagali in odstranili podrta drevesa.

V občini Novo mesto je bilo zaradi neurja ob 13.49 na cesti Novo mesto-Otočec pri naselju Lešnica podrto drevo, ki je oviralo promet. Delavci cestnega podjetja Novo mesto so drevo razžagali in odstranili s cestišča. Ob 13.46 je na Trški Gori v Novem mestu močan veter poškodoval drog elektroenergetskega voda. Obveščeni so bili dežurni delavci podjetja Elektro Ljubljana.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Zajem zaslona

10251
180 SEK