Impresivna noč nad Slovenijo

11. maj. 2024, ob 09.31
Posodobljeno pred 2 mesecema
26
80 SEK

Minulo noč so prebivalci Slovenije bili priča izjemno redkemu in spektakularnemu naravnemu pojavu – severnemu siju. Fenomen, ki ga običajno povezujemo s severnimi polarnimi območji, je tokrat zasijal tudi na slovenskem nebu, kar je po mnenju Društva Temno nebo Slovenije, organizacije, ki se zavzema za ohranitev temnega neba, dogodek, “kot ga ne pomnimo”.

Nevladna organizacija je prejela številne fotografije iz različnih delov države, ki so dokumentirale ta veličasten prizor. Dve fotografiji, ki sta bili posneti na Medvedjem Brdu ob 0.05 in 0.14, prikazujeta, kako se je barva neba dramatično spremenila v nekaj minutah. “Noč je bila impresivna in nepozabna,” so zapisali v društvu.

Severni sij, ki je v Sloveniji običajno redek pojav, se je tokrat pokazal v svoji polni moči zaradi izjemno močnega Sončevega viharja, najmočnejšega po letu 2003. Vihar, ki je v petek dosegel Zemljo, je bil pete stopnje na petstopenjski lestvici, kar je stopnja, ki velja za ekstremno.

Severni sij nastaja, ko nabit delci iz sončevega vetra vstopijo v Zemljino atmosfero in trčijo z atomi ter molekulami, kar povzroči svetlobne pojave. Ta spektakularen dogodek je pritegnil številne obiskovalce na različna temna mesta po Sloveniji, ki so želeli ujeti ta redki trenutek naravne lepote.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Kljub temu, da je bil severni sij v noči na petek izjemno intenziven, strokovnjaki napovedujejo, da bi lahko bil viden tudi v noči na nedeljo, čeprav nekoliko manj izrazit. To ponuja še eno priložnost za vse, ki prvega spektakla niso uspeli videti.

Dogodek ne samo da je bil vizualno osupljiv, ampak je tudi opomnik o vplivih, ki jih lahko sončeva aktivnost ima na naš planet. Poleg estetskega učinka, geomagnetni viharji lahko povzročijo motnje v delovanju satelitov in električnih omrežij, zato je spremljanje teh pojavov ključnega pomena za sodobno družbo.

26
80 SEK