• C Novo mesto
  • 22:35
  • Ned, 13.06.2021

INCIDENT! Napad na Ministrstvo za kulturo: “Uslužbence je strah!”

Ministrstvo za kulturo je zjutraj na Twitterju sporočilo, da so vandali popolnoma uničili fasado njihovega ministrstva. Nastalo je za več tisoč evrov škode.

“Ponoči so neznanci davkoplačevalcem povzročili več tisoč evrov škode s popolnim uničenjem fasade ministrstva za kulturo. Eden izmed vrste napadov na ministrstvo in uslužbence, ki si sledijo iz tedna v teden,” so zapisali v objavi na Twitterju.

 

 

Z ministrstva so nam sporočili, da si napadi sledijo iz tedna v teden. Včeraj so bile po steklih ministrstva polepljeni listi s sliko Zlatana Čordića in imeni uslužbencev ministrstva čez njegova usta. Ne le kabineta in obeh funkcionarjev, pač pa povsem običajnih javnih uslužbencev.

Pred slabim mesecem so pred ministrstvo prinesli okrvavljene mize z imeni ministra in njegovih sodelavcev. Kak manjši incident z zaprtjem ulice se zgodi prav vsak teden. Pred nekaj dnevi je Zlatan Čordić prišel na ministrstvo in vpil na javno uslužbenko in ji grozil. Dogodek je prijavila policiji, saj se boji za svoje življenje.

Pred stavbo Ministrstva za kulturo se že od poletja vrstijo tovrstne »akcije«, pod katero se po navadi podpiše aktiv delavk in delavcev v kulturi. Najbolj razvpita je bila akcija, kjer so z okrvavljenimi stoli in mizami, na katerih so bila imena ministra in sodelavcev, na grafičen način grozili s pokolom. Včeraj so neznanci polepili stekla ministrstva z letaki, na katerih je bila glava Zlatana Čordića, čez njegova usta pa napisana imena javnih uslužbencev, zaposlenih na ministrstvu. Prav tako je gospod Zlatan Čordić pred dnevi prišel na ministrstvo, vpil in grozil javni uslužbenki, ji govoril, da jo snema in celo da dela za obveščevalno službo. Uslužbenko je strah za življenje in je gospoda Čordića prijavila na policijo.

Pri zadnjem nekulturnem skrunjenju pročelja stavbe ministrstva menimo, da gre za nov primer nedopustnega vandalizma in uničevanja javne infrastrukture, ki je odraz nekega širšega stanja v naši državi. Uslužbenci ministrstva so pod velikim pritiskom, do te mere, da jih je strah hoditi v službo. Ministrstvo odločno zavrača takšno zavržno stopnjevanje pritiska. V demokratični državi, kjer velja vladavina prava, za takšne ekscese ni prostora. Policijo pozivamo, da storilce, ki so vsak teden bolj drzni, čimprej izsledi, preden se ne zgodi še kaj hujšega.

S Policijske uprave Ljubljana pa so nam sporočili, da so bili zjutraj bili obveščeni, da je do sedaj še neznani storilec preko noči poškodoval fasado objekta Ministrstva za kulturo na Maistrovi ulici v Ljubljani. Po do sedaj znanih podatkih je storilec v fasado vrgel več
balonov napolnjenih s črno barvo. Po prvi oceni je pri tem nastalo za okoli 2.500 evrov škode. Policisti so opravili ogled in nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Pripravila: BB., za NaDlani.si, foto: Twitter