• 29.12C Novo mesto
  • 17:04
  • Ned, 18.08.2019

Iščejo najboljše laži

Na Mirni na dan šaljivcev tudi letos pripravljajo prireditev, na kateri bodo nagradili najboljše laži. Zbirajo jih do 20. marca.

 

MIRNA – »Vsakdo se kdaj zlaže, zato je prav, da ima Kljukec svoj praznik. Lažinjada na Mirni ponuja Slovencem vseh spolov in starosti, da so za laž nagrajeni. Sicer pa je največja nagrada že to, da koga brez grde misli nasmoliš, pa naj bo predsednik države, cerkveni dostojanstvenik, ali pa tvoj najboljši prijatelj,« pravi idejni vodja projekta Stane Peček.

Prireditev so sicer pred tremi leti na Mirni obudili po desetletnem spanju. »Upamo, da se bo njegov nalezljiv smisel za humor, veselje in navihanost preselil vsaj za kak dan v vsakega od nas. Njegova prijazna naklonjenost do neškodljivih laži nas je tudi letos prepričala, da bomo zbirali laži in najboljše nagradili. Sodeluje lahko vsak,« pojasnjuje vodja prireditve Petra Krnc. Najboljše otroške, ljudske in politične laži bodo tako zbirali do 20. marca po navadni (Slovenski Kljukec, poštno ležeče, 8233 Mirna) ali elektronski pošti (slovenski.kljukec.mirna@gmail.com).

Kljukčev pooblaščenec Ciril Pirc pojasnjuje, da je nagajivi, lažnivi in simpatični Kljukec zaščitni znak in predstavnik človekove lastnosti, ki je stara toliko, kot človeštvo samo. »Ni ga osebka, ki se ne bi kdaj zlagal, včasih iz nuje, včasih za zabavo. Nekateri to počnejo profesionalno, drugi (za nas bolj zanimivi) pa amatersko, nekateri vsak dan, drugi enkrat na leto, za 1. april, ko jih dobesedno prosimo in spodbujamo, da lažejo. Kljukčeva želja je, da je laž, če se le da, smešna, kajti smeh je pol zdravja, kar pa glede na stanje našega zdravstva, ni zanemarljiv dejavnik,« o mirnski prireditvi še pravi Pirc.

»Pri Kljukcu mi je simpatično to, da je humor, ki je prisoten v lažeh, drugačen kot humor v običajnih šalah,« pravi še en pooblaščenec Igor Kačič. Pooblaščenka Barica Kraljevski pa dodaja: »Kljukec prinaša smeh, dobro voljo, druženje, vse tisto, kar se zdi, da danes najbolj pogrešamo.«

In zagotovo bodo tudi letos na Mirni zbrali številne hudomušne laži.

J.S.
(Foto: arhiv Lapego)