• C Novo mesto
  • 19:13
  • Sre, 22.05.2024

Iščete nov TV, preverite katere lastnosti so najpomembnejše

Že Adi Smolar je v svoji ponarodeli pesmi svaril pred tem, da je ena od najhujših stvari v življenju ta, da bi crknil televizor. Kljub temu, da je od tiste pesmi že skoraj trideset let pa njeno bistvo ostaja aktualno še danes.

Na voljo sta vsaj dve rešitvi. Lahko se povsem odpovemo moderni tehnologiji in skušamo omejiti njen vpliv na naše psiho-socialno vedenja, a je to praktično nemogoče. Lahko pa se prepustimo toku in za spremljanje televizijskih vsebin izberemo odličen televizor. Tako bomo vsaj delno poskrbeli za to, da si ne bomo pretirano uničili vida. Definitivno je bolje na kvalitetnem tv ekranu spremljati tekme domžalskih nogometašev, priljubljene televizijske kvize in najboljše filme iz kino kluba. Kljub temu, da na prvi pogled televizorji večino izgledajo enako pa to ni res. Razlikujejo se po številnih lastnosti, ki jih bomo skušali čim bolje opisati, da boste vedeli kakšen televizor izbrati, če slučajno kupujete novega.

Predno se posvetimo tehničnim lastnostim televizorja, vam svetujemo, da razmislite o velikosti televizorja, ki bo najbolje ustreza vašemu območju gledanja. Pri tem upoštevajte vaše navade in dejstvo, da praviloma večji zasloni ponujajo bolj poglobljeno izkušnjo spremljanja televizije. Ne glede na to pa morate diagonalo televizorja uskladiti s prostorom v katerega boste namestili vaš novi tv. Če imate že tako nabito polno steno, menda ne boste kupovali televizorja, ki ima diagonalo v bližini dveh metrov. Zato vam svetujemo, da izberite največjo dovoljeno velikost tv zaslona.

Zdaj ko veste kako velik televizor potrebujete pa se lahko posvetite tehnologiji zaslona. Na voljo so različne tehnologije, med drugim LCD, LED, OLED in QLED. Vsaka tehnologija ima svoje prednosti in slabosti. OLED na splošno ponuja boljši kontrast in nivo črne barve, QLED pa lahko zagotovi svetlejše slike, a to prihaja z višjo ceno. Cenovno ugodnejše možnosti predstavljajo LCD in LED televizorji z dobro splošno zmogljivostjo. V kolikor niste filmski kritik ali športni zanesenjak, ki pred ekranom presedi in preleži vsaj štiri ure na dan, ne bo velike razlike, če se odločite za nekoliko cenejšo različico zaslona.

Ob koncu naj vam zaupamo, da najcenejše televizorje na spletu najdete na ceneje.si. Tam boste lahko med seboj primerjali skoraj 1.500 televizorjev in z le nekaj kliki boste našli najboljši televizor za vaš dom.