Iskanje resnice in pravice po desetletjih molka o ukradenih dojenčkih

04. jul. 2024, ob 09.01
Posodobljeno pred 17 dnevi
129
120 SEK

Preiskovalna komisija Državnega zbora (DZ) o odvzemih mladoletnih oseb oziroma o t. i. ukradenih otrocih, naj bi se končno sestala na svoji prvi seji. Namen komisije, ki jo vodi Alenka Jeraj iz Slovenske demokratske stranke (SDS), je preiskati okoliščine in odgovornosti v primerih domnevno ukradenih otrok, ki naj bi izginili med letoma 1965 in 1991 v porodnišnicah na območju Slovenije.

Zahtevo za preiskavo sta vložili opozicijski SDS in Nova Slovenija (NSi), podprla pa jo je tudi koalicijska Socialni demokrati (SD). Stranki Svoboda in Levica sta nasprotovali odreditvi preiskave, kar kaže na razdeljenost političnega spektra glede tega občutljivega vprašanja. Na seji DZ konec maja je Andrej Hoivik iz SDS predstavil zahtevo za preiskavo in izpostavil, da obstajajo številne nedoslednosti in pomanjkljivosti v dokumentaciji o smrti novorojenčkov v porodnišnicah.

Po poročilih naj bi se v 70. in 80. letih na območju nekdanje Jugoslavije odvijala obsežna trgovina z dojenčki, kjer naj bi bilo prodanih več kot 20.000 novorojenčkov. Dojenčki naj bi bili razglašeni za mrtve takoj po rojstvu ali v nekaj dneh po njem, staršem pa naj ne bi bilo dovoljeno videti njihovih teles niti jih pokopati. V nekaterih primerih so bile matere obveščene, da so njihovi dojenčki umrli, brez ustreznih dokumentov ali pojasnil.

Parlamentarna preiskava bo skušala ugotoviti, ali so nosilci javnih funkcij ali funkcij javnega sektorja morda kakor koli vplivali na ta dejanja. Prav tako bo raziskala, čigavi interesi so privedli do teh kaznivih dejanj in ali so posamezniki iz javnih funkcij vpleteni v tovrstne primere. Hoivik je poudaril, da je namen preiskave razkriti resnico in zagotoviti pravico za prizadete družine.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Za zdaj je bil vsaj en primer uspešno dokazan v Srbiji, kjer so z analizo DNK potrdili, da je pri enem posvojenem dečku šlo za ponarejanje dokumentov in ugrabitev iz porodnišnice v Kruševcu. Tudi v Sloveniji prihaja na dan vse več zgodb o sumljivih okoliščinah smrti novorojenčkov. Približno 70 družin v Sloveniji išče resnico in odgovore o svojih otrocih.

Raziskovanje teh primerov je bilo oteženo zaradi številnih ovir in nedoslednosti. Matere so med preiskovanjem primerov naletele na pomanjkljivo dokumentacijo, nejasne podpise, neznane kraje pokopa in spreminjanje številk EMŠO. Te ovire še dodatno krepijo sume o nepoštenih praksah in morebitni vpletenosti uradnikov.

Preiskovalna komisija DZ ima zdaj nalogo, da temeljito preišče vse okoliščine in odgovornosti v teh primerih ter zagotovi pravico in resnico za prizadete družine. Čeprav se bodo prvi sestanki komisije odvijali za zaprtimi vrati, upajo številne družine, da bodo končno dobile odgovore na svoja vprašanja in da bo pravica končno dosežena.

Priprava: NaDlani
Vir: RTV
Foto: Freepik

129
120 SEK