Iz igre v grozljivko, dvoletno Danko išče cela Srbija

27. mar. 2024, ob 09.45
Posodobljeno pred 24 dnevi
61
130 SEK

V srbskem mestu Bor in njegovi okolici že drugi dan poteka obsežna iskalna akcija za dveletno Danko Ilić, ki je izginila med družinskim sprehodom v naselju Banjsko Polje. Kljub neprekinjenemu prizadevanju več kot dva tisoč ljudi včeraj in stotine danes, med katerimi so policisti, gasilci, gorski reševalci, lovci, in prostovoljci, deklice še niso našli. Akcijo otežujejo zahtevni vremenski pogoji, saj je dež dodatno otežil razmere na terenu, ki ga prečesavajo tudi s pomočjo dronov in helikopterjev.

Danka je izginila v neposredni bližini svoje družine, ko so se prejšnji dan sprehajali. Mati, ki je v tistem trenutku obrnila pozornost drugam, je ob vrnitvi pogleda ugotovila, da hčerke ni več na vidiku. Njena oblačila in fizični opis so bili hitro deljeni med iskalci in na družbenih omrežjih, v upanju, da bi kdo lahko ponudil informacije o njeni lokaciji.

V odzivu na izginotje je bila v Srbiji prvič aktivirana sistem “Poišči me” (Pronađi me), ki prek SMS sporočil, televizije, radia in drugih medijskih kanalov obvešča javnost o pogrešanih osebah, podobno sistemu Amber Alert v ZDA. Ta sistem je dosegel široko javnost in povečal ozaveščenost o Dankinem izginotju.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Policija in iskalne ekipe so teren preiskovale celo noč, ob podpori helikopterjev s termovizijskimi kamerami in dronov. Teren je težko prehoden, saj je prekrit z gozdom in prečkan s številnimi potoki, kar iskanje še dodatno otežuje. Lokalne oblasti so zaprle vse prilaze k območju iskanja, omogočajo pa vstop samo domačinom in iskalnim ekipam.

Medtem ko celotna Srbija zadržuje dih in upa na srečen konec, so družina in prijatelji Dankinega izginotja izrazili svojo stisko in upanje na družbenih omrežjih. Zabeleženi so bili številni spodbudni odzivi, ki dokazujejo, kako močno lahko takšne situacije združijo skupnost v skupnem upanju in skrbi.

V iskalno akcijo so se vključili tudi lovci, zaradi strahu, da bi na območju lahko bile tudi divje zveri. Vendar pa je osredotočenost ostala predvsem na možnost, da je deklica lahko zatavala ali pa je bila ugrabljena, kar so nekatere govorice med lokalnimi prebivalci.

Ta dogodek ni le test za lokalne reševalne ekipe in skupnost, ampak je postal tudi pomemben opomnik o pomenu hitrega in organiziranega odziva v primerih izginotja mladoletnih oseb. Srbija čaka in upa, da se bo Danka kmalu varno vrnila v objem svoje družine.

Pripravil: NaDlani.si, foto: X

61
130 SEK