• 15.12C Novo mesto
  • 23:03
  • Čet, 23.05.2019
  • Prijava

Iz šolskih klopi, december 2015

Dobrodelna novoletna tržnica

V torek, na prvi decembrski dan 2015, so imeli na osnovni šoli Sava Kladnika Sevnica zelo pestro popoldne. V avli šole je potekala novoletna tržnica, v jedilnici tržnica znanja, hkrati pa so otvorili prenovljeno spodnjo telovadnico.

SEVNICA – Tega dne so se vsi učenci zelo veselili. Učenci so pridno ustvarjali izdelke že tedne prej, da bi jih prodali. Izza stojnic so kukali veseli obrazi najmlajših, ki so ponujali sovice, novoletno pšenico, okraske iz najrazličnejših materialov, domače kekse ter čaje. Presenetilo me je veliko število obiskovalcev, ki so kupovali. Tudi letos so pokazali, da imajo široko srce, saj je denar namenjen za različne dejavnosti, ki se jih sicer otroci ne bi mogli udeležiti.
Na tržnici znanja so se predstavile različne srednje šole, gimnazije in dijaški domovi. Vsaka šola se je predstavila na zanimiv način. Nekatere so imele manjše delavnice, pri katerih so lahko učenci sodelovali. Delili so letake, učencem pripovedovali različne zgodbe o njihovi šoli ter potrpežljivo odgovarjali na vprašanja. Povabili so jih na dneve odprtih vrat ter informativne dneve.
Ker so v zadnjih tednih zamenjali parket ter prepleskali stene v spodnji telovadnici, so pripravili tudi kratko otvoritev s programom. Na otvoritvi so se zbrali starši, učenci in učitelji. Igral je naš fantovski bend.
Ta dan je bil res pester. Poleg vseh dogodkov so se nekateri učenci udeležili še šolskega tekmovanja iz zgodovine. Toliko veselih, sijočih obrazov otrok in prijaznih gostov že dolgo nismo imeli.

Pripravila: Alja Možina, 8. b, OŠ Sava Kladnika Sevnica

 

Šmihelski drugošolci obdarili upokojence DSO s prazničnim nastopom

V sredo, 9. decembra, so učenci 2. a razreda OŠ Šmihel Novo mesto z razredničarko Karli Medvešček obiskali Dom starejših občanov, ki je v neposredni bližini šole.

NOVO MESTO – Učenci so za upokojene in delavce doma pripravili pester kulturni program. Vse zbrane so pozdravili v imenu šmihelskih učencev in delavcev šole. Sedmošolka Laura Hrovatič je v uvodu zapela pesem Slovenija, od kod lepote tvoje, nato so se predstavili drugošolci s pesmijo, plesom in igro. V lanskem letu so prvič vstopili v šolo, zato so zapeli pesmici Trije korenjaki in Jurček teče v šolo. Doslej so se veliko naučili in to predstavili s pesmijo Prebudil se je rano. Potepali se niso sami, tudi muce so šle z njimi na potep, kar so prikazali in povedali z dvema točkama, in sicer Tri muce in Črni muc, kaj delaš? Zapeli so še V dolinci prijetni in So ptičice zbrane. Zbranim so pred prihajajočimi prazniki zaželeli veliko toplih besed in nasmehov, v novem letu pa zdravja in zadovoljstva. Priokus praznične potice so priklicali s plesom ob pesmi Mat potico pečejo. Program je sklenila sedmošolka Tina Kump z mažoretnim nastopom. Upokojenci so bili navdušeni nad zanimivim kulturnim programom in vse nastopajoče nagradili z močnim aplavzom.

Pripravila: Helena Murgelj

 

Novoletni bazar v OŠ Milana Majcna Šentjanž

Čeprav je bilo 24. novembra 2015 do zadnjega meseca v letu še nekaj dni, so se učitelji in učenci OŠ Milana Majcna Šentjanž odločili, da pripravijo novoletni bazar, saj je že v zraku  čutiti, da se približujejo praznični dnevi.

Novoletni bazar v OŠ Milana Majcna Šentjanž-IZ ŠOLSKIH KLOPI-foto

ŠENTJANŽ – V zadnjih dneh pred prireditvijo so se učenci in učiteljice res trudili ter pri pouku in interesnih dejavnostih izdelali kar nekaj izdelkov, in to čim lepših, ki bodo še polepšali  domove v bližajočih se prazničnih dneh.

Želeli so, da bi se zbrali v čim večjem številu, zato so najprej pripravili  kulturni program, v katerem so se staršem in ostalim krajanom predstavili kot pevci, harmonikarji, plesalci, recitatorji, nanizali pa so tudi nekaj utrinkov in vidnih uspehov iz življenja v šoli v prvih treh mesecih.

Veseli so bili velikega števila obiskovalcev in učenci so z navdušenjem po simboličnih cenah prodajali lične izdelke, ki so jih z veseljem pripravljali za ta dan. Ponosni so ugotovili, da naš trud ni bil zaman, saj so bile mize, ki so se šibile pod težo otroških izdelkov, ob koncu prireditve popolnoma prazne.

Vir in foto: Majda P. Repovž

 

Pisma dobrim možem

December je čaroben čas. Žal nimajo vsi ljudje take sreče, kot mi. Z učenci 4. b OŠ Pavla Lunačka Šentrupert smo se pogovarjali o naših resničnih potrebah in željah. Če bodo naslednjih nekaj pisem prebrali Miklavž, Božiček in Dedek Mraz, in če bo mogoče izpolniti katero izmed teh srčnih želja, bodo učenci izredno veseli. Preberite si, kaj so si zaželeli.

Dragi Božiček,

moje želje za letošnje praznike so, da bi bil mir na Zemlji, da ne bi bilo vojn, umorov, terorističnih napadov, eksplozij in še drugih pretresljivih stvari. Želim si, da bi lahko dolgo živela in da mi ne bi bilo treba gledati teh grozot.                             Eva

Dragi Miklavž,

želim si, da na svetu ne bi bilo vojn, terorističnih napadov, sovraštva … Otroci, ki ne morejo v šolo ali k zdravniku, tisti, ki nimajo doma, sirote, vsi, ki ne morejo živeti zaradi podhranjenosti in umirajo zaradi neprimernih razmer – vsi ti potrebujejo tvojo pomoč in preprosta darila veliko bolj, kot jaz, zato si letos želim, da pomagaš njim.                                            Ema

Dragi Miklavž,

moje želje so, da ne bi bilo vojn, terorizma, želim biti zdrav, vesel in želim imeti dobre ocene. Želim, da so ljudje pošteni, dobrodelni in prijazni, da bi bila za vse pitna voda in hrana ter da ljudje ne bi umirali po nepotrebnem.                            Svit

Dragi Miklavž,

letos si želim nekaj posebnega. Tokrat si želim za cel svet, da bi bil mir, prijaznost, prijateljstvo, vse to bi lahko povezali v mirno in srečno življenje. Vsi, ki bežijo zaradi vojn, se mi smilijo. Želja je velika, ampak če mi jo lahko izpolniš, te prosim za to, da jim priskrbiš osnovne potrebščine. To bi me zelo osrečilo. Jaz sem že srečna, lahko pa se vse na hitro obrne in bo tako z nami. Lahko jim pomagamo v dobrodelnih akcijah. Poskrbi, da bomo radi delali dobro vsem.                             Maja

Dragi dobri možje,

moje želje so mir ljudem, veliko veselja in radosti. Prosil bi vas, da bi te želje uresničili. Prosim, pomagajte revnim ljudem. Poskrbite, da ne bi uničevali Zemlje, podirali zgradb, da bi sirote dobile starše, hrano in pitno vodo ter da ne bi pobijali ljudi in živali.              Enej

 

Vir in foto: Martina Gorenc , OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert