• C Novo mesto
  • 06:53
  • Sob, 15.06.2024

V šolo od 130 učencov prišli le štirje, izjava Željka Hvalca iz PU Novo mesto

V ponedeljek zjutraj, nekaj po 7.00 uri, so brežiški policisti prejeli obvestilo o medvrstniškem nasilju na eni izmed osnovnih šol v občini Brežice. Dogodek so prijavili na številko 113. Takoj po prejemu obvestila so bili na kraj dogodka napoteni policisti skupaj s predstavnikom vodstva policijske postaje.

Na Osnovni šoli Velika Dolina se je zgodil resen incident, kjer je učenec napadel in udaril sovrstnika. Napadeni učenec je bil zaradi poškodb prepeljan v brežiško bolnišnico, kjer je ostal čez noč. Dogodek je povzročil šok in strah med starši in zaposlenimi na šoli, danes pa so starši zadržali otroke doma – od 130 učencev so v šolo prišli le štirje.

Ravnateljica osnovne šole Anja Zevnik je pojasnila, da je do incidenta prišlo v ponedeljek nekaj čez 7. uro zjutraj. Učenec je vstopil v učilnico 9. razreda in napadel sovrstnika. “Ko se mu je napadeni učenec umikal, ga je še porinil, tako da je zadel ob rob mize in utrpel dodatne poškodbe,” je povedala Zevnikova. Poškodovanega učenca so takoj oskrbeli in nasilneža odstranili iz šole.

Šola je takoj obvestila reševalce, Policijo in starše vpletenih otrok. Obvestili so tudi Ministrstvo za izobraževanje, ki je že seznanjeno z romsko problematiko na šoli. Na šoli sodelujejo tudi z zunanjimi sodelavci iz Centra za socialno delo, ki skrbijo za Rome. Ravnateljica je poudarila, da šola vedno ukrepa v skladu z zakonodajo in protokoli. “Žal ugotavljamo, da smo izčrpali vse pravne in zakonske možnosti ukrepanja, a smo pri vsem tem zelo nemočni,” je dodala.

Župan Ivan Molan je izpostavil, da ne gre za osamljen primer, ampak za ponavljajoče se incidente. “Ljudje ne zaupajo več policiji,” je dejal Molan. Zaradi porasta kaznivih dejanj posameznih Romov bodo sklicali izredno sejo občinskega sveta s predstavniki pristojnih institucij. Pred šolo so zagotovili prisotnost policijske patrulje in dodatnega varnostnika, ki bosta skrbela za varnost do konca šolskega leta.

Policija je potrdila, da so obravnavali medvrstniško nasilje in da je poškodovani učenec potreboval zdravniško pomoč. Preiskava incidenta zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe je v teku. Višji samostojni inšpektor Željko Hvalec je poudaril, da obsojajo vsakršno nasilje in da se na vsako prijavo tudi odzovejo. “Izvajamo aktivnosti za zagotavljanje varnosti otrok, ne glede na to, kdo so osebe v postopkih,” je povedal Hvalec.

Zdravstveni dom Brežice bo vsem, ki jih je napad v šoli pretresel, zagotovil tudi psihološko pomoč.

Župan Molan je spomnil, da so župani 11 občin jugovzhodne Slovenije zbrali podpise več tisoč državljanov in v Državni zbor vložili pobudo za spremembo zakonodaje, vendar so bili zavrnjeni. Pristojna ministrstva naj bi pripravila boljše predloge spremembe zakonodaje, a do danes se ni zgodilo nič.

Dogodek na Osnovni šoli Velika Dolina izpostavlja potrebo po večji varnosti in učinkovitosti ukrepov pri obravnavi nasilja med mladimi. Medtem ko pristojne institucije iščejo rešitve, je ključno, da se zagotovi varno okolje za vse učence.

IZJAVA:

Varnostni sosvet, ustanovljen maja letos na pobudo policijske postaje Brežice, predstavlja skupni projekt partnerskega sodelovanja med Občino Brežice in policijsko postajo Brežice. Cilj sosveta je izboljšanje splošne varnosti ljudi in premoženja v občini. Varnostni sosvet sestavljajo različni deležniki, ki lahko prispevajo k večji varnosti.

Zaradi varstva osebnih podatkov in zaščite mladoletnih oseb policija ne more posredovati drugih podrobnosti o postopku.