Izredni nadzor zaradi preiskovanja groženj streljanja v šolah

11. apr. 2024, ob 09.42
Posodobljeno pred 2 mesecema
16
90 SEK

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je odredil izredni nadzor nad delovanjem Policijske uprave Ljubljana. Odločitev je posledica počasnega preiskovanja in neustrezne komunikacije glede komentarja, ki je napovedoval strelski napad na eni izmed slovenskih šol. Kritike na račun policijskega odziva se vrstijo, medtem ko javnost išče odgovore na vprašanje, ali bi lahko policija ravnala bolj učinkovito.

Incident, ki je sprožil preplah, se nanaša na komentar objavljen na spletu, ki je napovedoval ponovitev strelskega napada, podobnega tistemu v šoli na Finskem, 10. aprila v Sloveniji. Kljub zgodnjemu obveščanju policije, 2. aprila, se postavlja vprašanje, zakaj niso bili takoj sprejeti ustrezni koraki za identifikacijo in soočenje z osebo, ki je komentar objavila. To vprašanje smo naslovili tudi na okrožno državno tožilstvo, od koder še čakamo na odgovore.

Odzivi na ravnanje policije so mešani. Medtem ko nekateri strokovnjaki, kot je profesor Srečko F. Krope z Fakultete za varnostne vede, menijo, da je bilo obveščanje korektno, drugi, vključno s predsednico Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev, Mojco Mihelič, izražajo resne pomisleke glede celotnega sistema odzivanja in obveščanja.

Miheličeva kritizira način, kako so bile informacije posredovane, in poudarja, da bi morale biti šole obveščene neposredno in takoj, ko se pojavi najmanjši sum grožnje. “Obveščanje o tako pomembnih zadevah, kot je morebitna grožnja, mora biti obravnavano z vso resnostjo in na način, ki ne vznemirja javnosti, a hkrati zagotavlja preventivno ravnanje,” dodaja.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Zapis ravnateljice, pa razkriva, da vse šole niso bile obveščene prek policijskih uprav, kot je bilo sprva trdilo, prav tako pa tudi poostren policijski nadzor ni bil zagotovljen vsem slovenskim šolam. Ta dogodek odpira pomembna vprašanja o učinkovitosti in transparentnosti policijskega dela ter o tem, kako se v prihodnosti spoprijeti s podobnimi grožnjami, da se zagotovi varnost šol in učencev.

Pripravil: NaDlani

16
90 SEK