• C Novo mesto
  • 09:41
  • Tor, 02.03.2021

Janez Janša nagovoril državljane, glede sproščanja ni pričakovati velikih sprememb

Ob upoštevanju že naročenih količin cepiv Pfizer-BioNTech in Moderne, ki jih bo prejela v okviru Evropske unije, bi lahko Slovenija v začetku poletja dosegla zastavljeni cilj cepljenja 70 odstotkov prebivalstva, je danes dejal premier Janez Janša. »Glede na načrtovane dobave cepiv lahko do začetka poletja v Sloveniji že dosežemo 70-odstotno cepljenje prebivalstva in tako praktično zajezimo epidemijo, vsaj v naših mejah,« je dejal Janša na tiskovni konferenci na Brdu pri Kranju.

Predsednik vlade je ob tem poudaril, da v ponedeljek zagotovo ne gre pričakovati drastičnega sproščanja ukrepov, rahla možnost pa obstaja glede sproščanja ukrepov v nekaterih regijah. »Smo blizu prehoda iz črne v rdečo fazo. Če se bo to zgodilo, stopi v veljavo splošni pogoj, da se nekateri ukrepi začnejo sproščati v tistih regijah, ki bodo dosegle kriterije. Tukaj gre za sproščanje prve triade osnovnih šol in vrtcev po C modelu,« je pojasnil Janša.

PKP 8

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj je na novinarski konferenci vlade predstavil ukrepe v zadnjem protikoronskem paketu zakonov, PKP 8.  Kot je dejal, so ga pripravili z namenom ohranitve delovnih mest in pomoči gospodarstvu v teh zaostrenih razmerah. Ocenil je, da vlada z ukrepi relativno dobro rešuje nastalo krizo, »kar kažejo tudi dobri podatki o stopnji brezposelnosti«.

Vlada bo v osmi protikoronski zakon sicer vgradila dodatne ukrepe za ohranitev delovnih mest in pomoč gospodarstvu v zaostrenih razmerah epidemije covida-19. Več na posnetku:

NaDlani.si; Foto: facebook