• C Novo mesto
  • 21:35
  • Čet, 30.06.2022

Janez Škrjanec – Inovativni mladi kmet po izboru širše javnosti

Na gradu Rače so v petek, 22.11.2015 razglasili inovativnega mladega kmeta, ki ga že deveto leto zapored prireja Zveza slovenske podeželske mladine v sodelovanju (ZSPM) s Kmetijsko gospodarsko zbornico Slovenije (KGZS). Na letošnjem izboru se je s svojimi inovativnimi idejami pomerilo šest kandidatov, Dolenjske barve pa je zastopal Janez Škrjanec iz Čužnje vasi.

Namen tekmovanja je širjenje in poglabljanje znanja mladih nosilcev in nosilk kmetijskih gospodarstev, preverjajo praktično usposabljanje mladih kmetov, ter spodbujajo k nadaljnji inovativnosti. Janeza Škrjanca je predlagalo DM Trebelno, saj je izpolnjeval številnim kriterijem, ki jih razpis zahteva. »Od leta 2012 se ukvarjamo s predelavo mleka. Želeli smo dvigniti kvaliteto mleka, zato smo letos zgradili moderno sušilnico za seno, tako da bomo popolnoma ukinili silažo in prešli na zdravo seneno mleko. Sušilnica je zgrajena iz štirih sušilnih boksov; trije za sušenje sena in eden za sušenje koruznega zrnja,« obrazloži Škrjanec, ki je kmetijo prevzel ob koncu študija živilstva in prehrane.

Sušenje poteka s pomočjo toplotne strehe in kondenzatorja, seno pa iz enega konca do drugega prenašajo s tračnim dvigalom. »Ta način spravila nam omogoča kakovostnejšo krmo, saj lahko seno s travnika spravimo prej, ko so na bilkah še vsi listi. Prednost pa je zagotovo tudi ta, da smo neodvisni od vremena,« še dodaja. Janez Škrjanec si je z inovacijo, s specializacijo in posodobljeno kmetijsko pridelavo in predelavo na njihovem kmetijskem gospodarstvu na letošnjem izboru priboril naziv IMK po izboru širše javnosti. Naziv IMK 2015 podeli strokovna žirija, ki jo sestavljajo člani iz KGZS in ZSPM in letos je ta naziv pridobil Matjaž Frešer iz Ritoznoja, ki se je preusmeril v ekološko vinogradništvo.

Na letošnjem izboru je bila tudi novost, da so lahko za kandidate glasovali preko spletne strani in ravno seštevek teh glasov je Škrjancu prinesel zmago širše javnosti. »Ta nagrada mi veliko pomeni. Stranke so tiste, za katere se trudimo iz dneva v dan in zadovoljno občinstvo, ki te nagradi, je vredno vsake hvale,« še pripomni Škrjanec, ki svoje mlečne izdelke – navadni sir, sir z zelišči, dimljeni sir, mehki sir, sir za žar, jogurte in skute – prodaja na kmetiji, tržnici ali pa izdelke kupcem tudi dostavijo.

Naziv IMK 2015 je letos podelil predsednik države Borut Pahor, predsednik ZSPM Rok Damijan, pa je o pomembnosti izbora poudaril: »Ideje, ki se nam porajajo v glavi, so vredne, da jih razvijamo, še bolj pa je pomembno, da jih delimo z drugimi in prav to počnemo z izborom IMK. Izbor vsako leto doprinese tudi k večji prepoznavnosti kmetijstva in daje mladim še dodaten zagon in potrditev, da so na pravi poti«.

Vir in foto: Dragica Ribič

 

 

dolenjske toplice
odpravi dioptrijo