• C Novo mesto
  • 08:09
  • Tor, 15.06.2021

Janša tvitnil sredi noči, znano, kaj je z ukrepi

Učenci osnovnih šol bodo tudi prihodnji teden imeli počitnice.

Premier Janez Janša je po večernem posvetu ožje vladne ekipe in strokovne svetovalne skupine na Twitterju sporočil, da bo število obolelih za covidom-19 glede na projekcije žal vsaj še nekaj časa naraščalo. »Ukrepi bodo zato podaljšani za teden dni. A če bomo dosledni in bomo vsi z odgovornim obnašanjem podprli napore zdravstvenih delavcev, lahko čez 7 do 10 dni pričakujemo postopno sproščanje,« je še dodal.

Vladni govorec Jelko Kacin je že potrdil, da bodo prihodnji teden vrtci še naprej delovali v omejenem obsegu, v osnovnih šolah se nadaljujejo počitnice, aktivnosti v srednjih šolah in visokošolskih zavodih pa bodo potekale na daljavo. »Ko gre za OŠ, imajo počitnice. Ko gre za srednje šole in univerze, pa vse to poteka na daljavo,« je pojasnil.

Zaradi podaljšanja jesenskih počitnic v osnovnih šolah, šolsko leto ne bo podaljšano, je danes zagotovila Simona Kustec, ministrica za šolstvo in šport. »Podaljšanje počitnic še ne pomeni, da bo podaljšano tudi šolsko leto, prepričana sem, da bomo ta teden lahko nadoknadili znotraj šolskega leta,« pravi ministrica. Kdaj in kako, še ni znano

23 bolnikov umrlo

V četrtek so v Sloveniji opravili 6368 testov na okužbo z novim koronavirusom, potrdili so 1798 okužb. Umrlo je 23 bolnikov s covidom-19, je vlada sporočila prek Twitterja. V bolnišnicah se zdravijo 703 covidni bolniki, od tega 122 na intenzivni negi. So pa 40 covidnih bolnikov odpustili iz bolnišnic. Delež pozitivnih testov je prav tako nekoliko manjši kot v zadnjih dneh, in sicer 28,2-odstoten.

Omenimo, da gre za najvišje potrjeno število smrtnih primerov zaradi bolezni covid-19 v enem dnevu do zdaj. Pred tem smo pri nas največje število smrtnih primerov zaradi novega koronavirusa potrdili v soboto, 24. oktobra, ko je za covid-19 umrlo 19 ljudi. Skupaj je pri nas za boleznijo covid-19 do zdaj umrlo 311 ljudi.

A okužb je vseeno manj. »Rada bi se zahvalila ljudem, večina se ukrepov drži, le tako bomo hitrost širjenja virusa nekoliko upočasnili. Ukrepi seveda ostajajo, ker sama upočasnitev ni dovolj. Veste, da naši zdravstveni delavci zdaj garajo, na tem mestu se jim zahvaljujem. Če bomo sledili ukrepom in pri tem vztrajali dovolj dolgo, bomo lahko skupaj zmogli,« je poudarila sekretarke na ministrstvu za zdravje Tina Bregant in nakazala, da so se postopoma začeli nakazovati prvi učinki ukrepov.

Grobove lahko obiskuje le minister …

Občina Železniki je do ponedeljka zvečer zaprla vsa pokopališča v občini. Za ukrep so se odločili zaradi težkih epidemioloških razmer in ker so med najbolj okuženimi občinami glede na število prebivalcev. Drugje takšnih drastičnih ukrepov še ni bilo.

Notranji minister Aleš Hojs, ki pa vseskozi opozarja, naj se odpovemo obisku grobov letos, se je dopoldne udeležil slovesnosti na Žalah in to objavil tudi na svojem twitter profilu. Na ta račun je prejel številne kritike.

NaDlani.si; Foto: youtube