Je bil na Ptuju tornado?

03. jun. 2024, ob 20.11
Posodobljeno pred 25 dnevi
53
70 SEK

Danes popoldne je prebivalce okolice Ptuja pretreslo nenavadno vremensko dogajanje, ko se je nad naseljem Borovci pojavil lijakasti oblak, ki je pogosto znanilec tornada. Ljubiteljski vremenoslovci s portala Neurje.si so poročali, da se oblak sicer ni dotaknil tal, a je “ni veliko zmanjkalo”, da bi nastal tornado.

Prebivalci so hitro delili fotografije lijakastega oblaka na Facebookovem profilu Neurje.si. Na fotografijah je viden vrtinčast oblak pod kopico sivih oblakov, ki se je kasneje pomaknil proti Varaždinu. Komentarji pod objavo izražajo strah in začudenje nad nenavadnim vremenskim pojavom.

Po podatkih Agencije za okolje (Arso) na vreme trenutno vpliva odcepljeno višinsko jedro hladnega zraka, ki se pomika čez Slovenijo in zahodni Balkan proti srednji in vzhodni Evropi. Prav to jedro je povzročilo nestanovitno vreme, ki je danes privedlo do razvoja supercelične nevihte južno od Ptuja, v kateri je nastal lijakasti oblak.

Arso je za vzhodni del države že izdal oranžno opozorilo zaradi možnosti razlivanja rek in hudourniških poplav. Ljudi opozarjajo, naj bodo pozorni na vremenske razmere in naj se izogibajo območjem, kjer lahko pride do poplav.

Lijakasti oblak je vrtinec, ki se ne dotakne tal in je pogosto predpogoj za nastanek tornada. Če se vrtinec dotakne tal, nastane tornado, ki lahko povzroči znatno škodo. Takšni oblaki najpogosteje nastanejo v superceličnih nevihtah, ki so izjemno močne nevihte z vrtečo se zračno maso.

Strokovnjaki in vremenoslovci opozarjajo prebivalce, naj bodo v prihodnjih dneh posebej pozorni na vremenska opozorila in naj se v primeru neviht umaknejo na varno. Nestanovitno vreme bo po napovedih vztrajalo še nekaj dni, zato je previdnost nujna.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

 

53
70 SEK