Josef Fritzl, ki je zlorabljal svojo hčer premeščen

14. maj. 2024, ob 14.56
Posodobljeno pred 2 mesecema
18
110 SEK

Avstrijsko sodišče je odločilo, da bo Josefa Fritzla, ki je 24 let zadrževal svojo hčer v kleti domače hiše in jo zlorabljal, premestilo iz strogo varovanega zavoda za osebe z duševnimi motnjami v običajen zapor. Sodišče v Kremsu je svojo odločitev utemeljilo s Fritzlovim napredujočim stanjem demence in poslabšanjem fizičnega zdravja, zaradi česar ni več ocenjen kot nevaren.

“Osebnostne motnje, zaradi katerih je moral biti zaprt v strogo varovani psihiatrični enoti, zaradi njegove napredujoče demence in poslabšanja fizičnega stanja ne pridejo več do izraza,” je zapisalo sodišče v sporočilu za javnost. Dodali so, da Fritzl ne predstavlja več tolikšne nevarnosti in ni verjetno, da bi storil še kakšno dejanje, ki bi povzročilo hude posledice.

Ta odločitev potrjuje prejšnjo sodbo sodišča iz januarja, ki jo je marca razveljavilo višje deželno sodišče na Dunaju. Fritzlova odvetnica, Astrid Wagner, je odločitev označila za “velik uspeh”. Premestitev bi se lahko zgodila že v štirinajstih dneh, pritožba državnega tožilca pa je malo verjetna.

Josef Fritzl je bil leta 2009 obsojen na dosmrtno zaporno kazen zaradi incesta, več tisoč posilstev, zasužnjevanja, nezakonitega zadrževanja v ujetništvu, hudih groženj in povzročitve smrti iz malomarnosti. Svojo hčer Elisabeth je od leta 1984, ko je bila stara 18 let, do aprila 2008 zadrževal v zvočno izolirani kleti svoje hiše v mestu Amstetten, kjer jo je redno posiljeval. V tem času mu je rodila sedem otrok.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Čeprav so sodniki odločili, da pogojni izpust trenutno ni mogoč iz preventivnih razlogov, je Fritzlova zagovornica napovedala vložitev prošnje za pogojni izpust. Premestitev iz strogo varovanega zavoda v običajen zapor odraža njegovo trenutno zdravstveno stanje in zmanjšano ocenjevano nevarnost.

Danes 58-letna Elisabeth Fritzl in njeni otroci so po rešitvi iz ujetništva prevzeli novo identiteto. Njihovo življenje se je po travmatičnih dogodkih, ki so trajali več kot dve desetletji, bistveno spremenilo. Odločitev sodišča v Kremsu odpira nova vprašanja glede dolgotrajnih psiholoških in čustvenih posledic za žrtve.

Premestitev Josefa Fritzla iz strogo varovanega zavoda v običajen zapor je odraz sprememb v njegovem zdravstvenem stanju in ocene njegove nevarnosti. Sodišče je s to odločitvijo pokazalo, kako se kazenski sistem odziva na spremembe pri obsojencih, hkrati pa poudarilo pomembnost varovanja pravic in potreb žrtev.

18
110 SEK