• C Novo mesto
  • 22:15
  • Ned, 13.06.2021

Jožetu Colariču nov mandat na krmilu Krke

Do novembra bodo znani ostali člani uprave.

NOVO MESTO – Uprava družbe Krka je na včerajšnji novinarski konferenci predstavila predhodno nerevidirano oceno poslovanja skupine Krka in družbe Krka za leto 2020, ki jo je na sredini seji obravnaval nadzorni svet družbe. Skupina Krka je ustvarila prodajo v vrednosti 1 milijarde 534,9 milijona EUR, kar je 3 % več kot v letu 2019. Čisti dobiček skupine Krka na osnovi predhodnih nerevidiranih izkazov znaša 286,6 milijona EUR, kar je 17 % več kot v letu 2019. Nerevidirani računovodski izkazi skupine Krka in družbe Krka za leto 2020 bodo objavljeni v četrtek, 18. marca 2021.

Predsednik uprave in generalni direktor družbe Jože Colarič je povedal: “V letu 2020 je pandemija covida-19 svet postavila pred veliko preizkušnjo. V Krki smo se na nastalo situacijo hitro odzvali. Zaščitili smo svoje zaposlene, omogočili neprekinjeno poslovanje ter trgom vseskozi zagotavljali zadostne količine kakovostnih in učinkovitih farmacevtskih izdelkov. Dokazali smo, da smo fleksibilni ter dobro pripravljeni, da s pomočjo poslovnega modela vertikalne integracije nemudoma odgovorimo na spremenjene in zahtevne okoliščine. Čeprav je pandemija ovirala naše marketinško-prodajne aktivnosti, smo zabeležili rekordne prodajne rezultate. Prodali smo za 1,53 milijarde EUR izdelkov in storitev, kar je največ v Krkinem dosedanjem poslovanju. Registrirali smo 20 novih zdravil, med njimi tudi prvo na Kitajskem. Z večjo prodajo in učinkovitostjo poslovnih procesov smo izboljšali marže in zabeležili največji čisti dobiček doslej, ki naj bi predvidoma znašal dobrih 286 milijonov EUR. Nadzorni svet družbe me je imenoval za predsednika uprave in generalnega direktorja Krke, d. d., Novo mesto za obdobje 2022–2027 ter mi podelil mandat za sestavo uprave za to obdobje. Preostali člani uprave bodo imenovani na redni seji nadzornega sveta 17. 11. 2021. Na podlagi izkazanega zaupanja bom skupaj s sodelavci nadaljeval uresničevanje zastavljenih usmeritev družbe, ki jih bomo s prenovljeno 5-letno strategijo v drugi polovici leta še nadgradili. Krko bomo v novem mandatu vodili po začrtani poti mednarodno uveljavljene in inovativne generične farmacevtske družbe, ki uresničuje zastavljene finančne in trajnostne cilje v dobro vseh njenih deležnikov.”

Imenovanje mandatarja za sestavo uprave

Članom Krkine uprave 31. decembra 2021 poteče šestletni mandat. Nadzorni svet je na včerajšnji seji imenoval sedanjega predsednika uprave in generalnega direktorja Jožeta Colariča tudi za naslednji šestletni mandat, ki se začne 1. januarja 2022, in ga zadolžil, da nadzornemu svetu pripravi predlog za imenovanje ostalih članov uprave najkasneje do novembra 2021.

Pripravil: Nadlani.si, Krka d.d.
Foto: www