• C Novo mesto
  • 03:19
  • Sob, 13.08.2022

Jožetu Zupanu Schwentnerjeva nagrada

Častni občan Občine Šentrupert Jože Zupan, ki je vse življenje povezan s knjigo, je za svoje dolgoletno delo v kulturi prejel pomembno priznanje – Schwentnerjevo nagrado.

 

 

ŠENTRUPERT – Upokojeni profesor slovenščine, knjižničar in ravnatelj, ki je življenje posvetil kulturi, Jože Zupan je na odprtju 29. Slovenskega knjižnega sejma prejel Schwentnerjevo nagrado, ki jo Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije podeljuje za prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva, za dosežene uspehe v založništvu in knjigotrštvu ter kot priznanje za delo pri razvijanju bralne kulture v Sloveniji in med Slovenci zunaj meja domovine.

„Ko sem izvedel, sem se začel tresti kot nebogljenček, ker z vsem spoštovanjem gledam tudi na vse tiste, ki so jo že dobili. Hkrati pa ob sebi vidim, da to ni samo priznanje zame, ampak za vse tiste, ki s srcem delajo za mladinsko književnost, da bi bila sestavni del mladega rodu. Po drugi strani pa je imenitno, če dobiš nagrado za nekaj, kar si vse življenje s srcem delal,“ o prejeti nagradi pravi Jože Zupan.

Vse življenje in delo Jožeta Zupana je najtesneje povezano s knjigo in delom za bralce, osrednje mesto pa imajo prav mladi bralci in mladinske knjige. Že dobrih štirideset let je povezan z gibanjem Bralna značka, je avtor edinstvene stalne razstave Izvirne ilustracije mladinskih del, v sodelovanju z dr. Kristino Brenkovo pa je bil tudi avtor stalne postavitve razstave z naslovom Slovenske slikanice za otroke sveta (obe sta stalni razstavi v Osnovni šoli dr. Pavla Lunačka Šentrupert), že od začetka gibanja Rastoča knjiga je sodelavec in avtor posameznih celostnih predstavitev pri tem projektu. Je urednik in avtor številnih knjig in zbornikov; med najpomembnejšimi je leta 1998 izšla knjiga njegovih pogovorov Srečavanja, leta 2000 pa zbornik Dr. Pavel Lunaček ob stoletnici rojstva tega znamenitega porodničarja. Leta 2008 je izšla njegova knjiga V objemu besed s spremnim besedilom dr. Igorja Sakside, v kateri zajame svoje delo, povezano z ravnateljevanjem, Bralno značko in številnimi literarnimi in likovnimi ustvarjalci.

Jože Zupan je za svoje delo že prejel številne nagrade in odlikovanja, med drugim nagrado RS na področju osnovnega šolstva (1997), red zaslug za narod s srebrno zvezdo in častni znak svobode RS (2002), nagrado slovenske sekcije IBBY kot vsestranski promotor branja in mladinske književnosti (2010), častni občan občine Šentrupert (2011) in srebrno plaketo Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (2012).

P. K.,
Lapego
(Foto: Miha Peterlic)

 

bee queen