• 28.58C Novo mesto
  • 13:37
  • Pet, 19.07.2019

Jutri inšpektorji nad gobarje na Dolenjskem!

Kazni se gibljejo med 250 in 2500 evri, ko gre za fizično osebo. Če kršitev opravi pravna osebe, zneski letijo v nebo: od 400 evrov do 4000 evrov.

NOVO MESTO – Toplo vreme in dovolj namočena tla so garant, da gobe rastejo kot za stavo! Na spletu se iz dneva v dan pojavljajo fotografije, kjer posamezniki tako ponosno priobčijo svoj izplen iz gozda. Tudi po 80 ali več jurčkov prinesejo nekateri junaki na plano. Pravila so jasna: vsak posameznik lahko na dan iz gozda prinese po dva kilograma gob. Več ne. Kazni so jasne in drastične.

Hude kazni

Kontrolo opravljajo okoljski in gozdarski inšpektorji. Kazni se gibljejo med 250 in 2500 evri, ko gre za fizično osebo. Če kršitev opravi pravna oseba, zneski letijo v nebo: od 400 evrov do 4000 evrov. „Toliko groženj o gobarskih inšpektorjih. me pa zanima a je dejansko že Kdo kazen dobil od vas v skupini oz kak znanec?“ se je spraševala ena od uporabnic na Facebooku.

Smiselnost ukrepa

„V temu je problem, ker zakon s smešno omejitvijo 2kg iz poštenih ljudi dela kriminalce. Zakon je neživljenjski, temelji na demagogiji in predsodkih, skriva se za kvazi ekologijo in ne upošteva pozitivnih učinkov gobarjenja. To, da greš iz hoste in razmišljaš ali imaš dve ali tri kile in ali boš srečal inšpektorja, ki te bo zato obglobil je edini učinek tega zakona,“ se je na to odzval drug uporabnik družbenega omrežja.

Kje so že kontrole?

Smo pa izvedeli, da so v teh dneh inšpektorji na delu na Kofcah, Jelovici, Jezerskem in Pokljuki. Radio Slovenija pa poroča, da bo od jutri naprej poostren nadzor nad gobarji potekal na Dolenjskem!

Več o dogajanju v gozdu pa v Facebook skupini Nori na gobe in ostale gozdne dobrine.

D.P.