Kaj lahko danes reši Dončićevo Slovenijo?

04. jul. 2024, ob 06.45
Posodobljeno pred 17 dnevi
223
150 SEK

Sloveniji je teoretično v krogu treh ekip z eno zmago dosegljivo tudi prvo mesto v skupini, a za to je treba Novo Zelandijo premagati za vsaj 29 točk.

PIREJ – Slovenski košarkarji imajo v četrtek priložnost za preboj v zaključne boje kvalifikacij za olimpijske igre. Po zmagi Nove Zelandije nad Hrvaško z 90:86 je jasno, da morajo za drugo mesto v skupini Novozelandce ugnati z najmanj desetimi točkami razlike.

Sloveniji je teoretično v krogu treh ekip z eno zmago dosegljivo tudi prvo mesto v skupini, a za to je treba Novo Zelandijo premagati za vsaj 29 točk. Ne glede na razplet četrtkove tekme med Novo Zelandijo in Slovenijo si je polfinale že zagotovila Hrvaška, ki bo tako čakala le s katerega mesta se bo podala v sklepne boje.

Po treningu

Slovenski selektor Aleksander Sekulić je po sredinem večernem treningu povedal, da ga zmaga Nove Zelandije nad Hrvaško ni presenetila. “Vedeli smo, da je Nova Zelandija dobra ekipa, ki je imela dovolj časa, da se je temeljito pripravila na Hrvaško, za katero je bila to druga tekma v 18 urah,” je dejal Sekulić.

Sicer pa se je Nova Zelandija proti Hrvaški predstavila kot čvrsta, požrtvovalna in nepopustljiva ekipa. Hrvati več kot osem točk niso vodili in čeprav so imeli zmago skoraj že v žepu, saj so dobre tri minute pred koncem vodili s 86:79, so se Novozelandci vrnili in z delnim izidom 11:0 do konca tekme z zmago 90:86 poskrbeli za veliko presenečenje.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

”Proti Hrvaški čvrstost, agresivnost ter odgovornost v obrambi niso bile na ustrezni ravni. Napačno je bilo, da smo energijo želeli črpati iz napada, kjer pa nam met ni stekel in Hrvati so si hitro priigrali razliko ter dobili na samozavesti. O tem smo se po tekmi veliko pogovarjali. Predvsem pa so v tekmo šli z veliko več želje in motiva, kar je bilo odločilno. Dogajanje na parketu je bila zgolj posledica. Sedaj moramo stopiti skupaj ter iz tega poraza potegniti pozitivne stvari. Najti moramo način, kako tekmo odigrati čvrsto, borbeno in odločno. Nova Zelandija igra precej atipično košarko. Veliko prodirajo pod koš ter po podajah navzven mečejo z razdalje. Tako bo pomembna naša individualna odgovornost in čvrstost, da nas branilci ne bodo prebijali in prihajali do odprtih metov. Nova Zelandija po imenih resda nima tako kvalitetne zasedbe, a če jim dovoliš, da igrajo svojo košarko, se hitro lahko znajdeš v težavah. Biti moramo stoodstotno zbrani in pripravljeni ter našo energijo črpati iz obrambe ter jo prenesti v napad,” je še dodal selektor Sekulič.

Kdo na olimpijske igre?

V polfinale olimpijskega kvalifikacijskega turnirja v Pireju vodita prvi dve mesti v skupini. Polfinalna obračuna sledita v soboto, 6. julija (A1 : B2 in A2 : B1), v nedeljo, 7. julija pa je na sporedu še finalni dvoboj zmagovalcev polfinala, ki bo prinesel udeleženca olimpijskih iger.

Kdo je že na olimpijskih igrah?

Olimpijske igre v Parizu se bodo odvile med 26. julijem in 11. avgustom 2024. Na igre so že uvrščene Francija, Nemčija, Srbija, Kanada, Združene države Amerike, Japonska, Avstralija in Južni Sudan. Preostale štiri reprezentance bodo prišle z omenjenih kvalifikacijskih turnirjev. Če se bo slovenskim košarkarjem drugič zapored uspelo uvrstiti na olimpijado, bodo v Franciji igrali v skupini A skupaj z Avstralijo, Kanado in zmagovalcem turnirja v Španiji.

223
150 SEK