• C Novo mesto
  • 06:00
  • Pet, 02.06.2023

Kaj se bo zgodilo, če boste vsak dan jedli jajca?

Jajca so ljudje uživali že pred več tisoč leti, ko so nabirali jajca iz gnezd divjih ptic. Ko so okoli 600 let pr. n. št. perutnino prvič udomačili, je oskrba z jajci postala enostavnejša. Jajca so tako postala pomembna sestavina pri pripravi najrazličnejših jedi.

So bogat vir hranil, saj vsebujejo vse esencialne aminokisline v ugodnem razmerju, številne vitamine in minerale, so pa tudi bogat vir holina. In če ste jih imeli za nizkokaloričen obrok, ki znaša le 85 kalorij in vsebuje 7 gramov beljakovin, to še zdaleč ni vse.

Kakšne so še ostale prednosti vsakodnevnega uživanja jajc?

Zmanjšujejo možnost raka

Jajca vsebujejo holin, bistveno hranilo, povezano z zmanjšanjem 24 odstotkov raka dojke. V drugi študiji so ženske, ki so uživale sadje, jajca in zelenjavo, zmanjšale možnosti raka dojke. Ženske, ki so pojedle vsaj šest jajc na teden, so imele za 44 odstotkov manjše tveganje kot tiste, ki so zaužile dve ali manj v tednu.

Izgube teže

Študije so pokazale, da zaradi uživanja jajc za zajtrk, pojemo manjšo količino hrane za kosilo. V primerjavi s tistimi, ki jedo zajtrk, bogat z ogljikovimi hidrati, vas bodo jajca bolj nasitila. Če torej želite shujšati na osnovi zaužitih kalorij, so jajca za zajtrk najboljša izbira. Vsebujejo tudi esencialne aminokisline, ki jih telo potrebuje za presnovo in vzdrževanje. Prehrana z visoko vsebnostjo beljakovin pospešuje metabolizem in vam pomaga porabiti več kalorij.

Hrana za možgane

Moški, ki so pojedli vsaj eno jajce na dan, so se pri kognitivnih testih bolje odrezali kot tisti, ki niso, poroča American Journal of Clinical Nutrition. Harvard Health to potrjuje in je jajca opisal kot hrano za možgane, ki ščiti možgane pred propadanjem v času staranja. Jajca so dobra tudi za otroke, saj pospešijo njihov razvoj in delovanje možganov.

Izboljšajo in ohranjajo vid

Jajca vsebujejo karotenoid, ki je bistven za zdravje kože in oči. Lutein pa vas ščiti pred nastankom sive mrene, starostne mišične degeneracije in zmanjšuje tveganje za bolezni srca in nekatere oblike raka, poroča Food Network.

Pomagajo upočasniti proces staranja

Jajca vsebujejo vitamin A, ki je bistvenega pomena za zdravje oči. Študije so pokazale, da uporaba vitamina A izboljša kožo in jo ščiti pred gubami, ki jih povzroči naravno staranje.

Pomagajo telesu, da absorbira kalcij

Vitamin D v jajcih je odličen za vaše zobe in kosti. Ne samo, da jih krepi, ampak tudi pomaga telesu, da bolje absorbira kalcij. Jajce ima v rumenjaku visoko koncentracijo vitamina D3. S piščančjo krmo, ki je obogatena z vitaminom D3, pa se je koncentracija vitamina D v jajcih povečala za več kot 160-krat, ne da bi to vplivalo na kakovost ali okus jajc.

Jajca vsebujejo vitamin B, potreben za zdrave lase in zaščito kože pred hiper-pigmentacijami. Vsebuje tudi fosfolipide, potrebne za preprečevanje bolezni jeter in krepitev imunskega sistema.

Jejte jajca, da zmanjšate tveganje za bolezni srca in ožilja

Študija Univerze na Vzhodnem Finskem je pokazala, da uživanje enega jajca na dan ne povzroča koronarne bolezni srca. Njihove ugotovitve so pokazale, da pogosto uživanje jajc ne poveča tveganja za bolezni srca in ožilja.

 

Pripravila: BB., za NaDlani.si, foto: Pixabay, vir: Food Network