• -1.32C Novo mesto
  • 03:01
  • Pon, 20.01.2020

Kaj se dogaja na južni meji? Bo Slovenija ukrepala?

Po poročanju Civilne iniciative Bela Krajina je policija le na področju Spodnje Preloke ob odvažanju migrantov poškodovala trajno štiri vozila.

ČRNOMELJ, METLIKA – „Ob nadaljevanju takega trenda bo naša država v kratkem prisiljena sprejeti določene ukrepe, ki ne bodo lahki niti za Slovenijo niti sicer, vendar bi bili v tem primeru nujni,“ je včeraj dejal Boštjan Šefic, državni sekretar na notranjem ministrstvu in spomnil, da bo morala Slovenija poostriti svoj nadzor na meji s Hrvaško. Dejstvo je, da je meja prepustna, migranti najdejo pot, hrvaški organi pa so pri tem očitno nemočni.

Frontex na pomoč?

Bavarski notranji minister Joachim Herrmann je predlagal, da se pripravi misija evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex na slovenskih mejah s Hrvaško. Z jasnim ciljem: stop migrantom, ki prek Češke prihajajo na Bavarsko. Namestitev eno Frontexa pa je še vedno aktualno. A je prav sekretar Šefic včeraj zavrnil možnost, da se enote Frontexa namestijo na zunanji meji Evropske unije, torej na meji Hrvaške z BiH, Črno goro in Srbijo.

31 tujcev

Policisti  so  med 27. 7. in 30. 7. pri opravljanju nalog varovanja državne meje na območju policijske postaje Črnomelj izsledili in prijeli 31 tujcev, ki  so  nezakonito  prestopili državno mejo. Policijski postopki s tujci še niso zaključeni, ob tej priliki sporočajo s Policijske uprave Novo mesto.

Štiri pokvarjena vozila

Po poročanju Civilne iniciative Bela Krajina je policija le na področju Spodnje Preloke ob odvažanju migrantov poškodovala trajno štiri vozila, po cesti in vasi je steklo olje. Prav tako civilna iniciativa opozarja, da je število migrantov večje, kot pa je sporočeno.

Vse česteje pa policija ujame tudi tihotapce, ki skušajo prek meje pripeljati migrante. O dveh primerih smo poročali minuli teden!

D.P.