• C Novo mesto
  • 10:15
  • Pon, 23.05.2022

Kaj so kriminalisti iskali pri Zoranu Jankoviću? Potrkali so nekaj po šesti uri zjutraj

Pri izvajanju hišnih preiskav je sodelovalo 34 preiskovalcev. Kaznivih dejanj je osumljenih skupaj pet fizičnih oseb. Nobeni niso odvzeli prostosti, so sporočili z generalne policijske uprave.

LJUBLJANA – Preiskovalci NPU so danes pri družini ljubljanskega župana Zorana Jankovića opravili 11 hišnih preiskav. Povezane so bile s sumom zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ki sta ga osumljeni dve fizični osebi, ter pranja denarja, ki ga je osumljenih pet fizičnih oseb.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so preiskave opravili v zasebnih in poslovnih prostorih na območju Ljubljane. Pri izvajanju hišnih preiskav je sodelovalo 34 preiskovalcev. Kaznivih dejanj je osumljenih skupaj pet fizičnih oseb. Nobeni niso odvzeli prostosti, so sporočili z generalne policijske uprave.

Med preiskovanci so bili Jankovićeva žena Mija Janković, sin Damijan Janković in njegova partnerica Ursula Gavish ter podjetnika Gregor Marolt in Jan Bec. Hišna preiskava na domu Zorana Jankovića na ljubljanskem Rudniku se je zaključila okoli 9.30 ure. Med prisotnimi je bil tudi njegov odvetnik Janez Koščak.

Na generalni policijski upravi so pojasnili, da se sum kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti nanaša na oškodovanje gospodarske družbe, ki sta jo fizični osebi obvladovali preko lastništva poslovnih deležev in poslovodnih funkcij. Z različnimi finančnimi transakcijami iz oškodovane družbe na novoustanovljeno družbo in drugo družbo, ki ju je obvladoval eden od osumljencev, je bila pridobljena premoženjska korist v višini 1,24 milijona evrov.

“Gre za znesek, ki izvira iz dela kupnine prodaje nepremičnine oškodovane družbe v letu 2017,” je v popoldanski izjavi za medije pojasnila direktorica NPU Petra Grah Lazar.

V nadaljevanju so bila opravljena nakazila iz teh dveh družb v skupnem znesku 1,04 milijona evrov več drugim pravnim in fizičnim osebam, ki so denarna sredstva dvigovali v gotovini. Na te dvige, s katerimi se je poskušalo zakriti dejanski izvor teh sredstev, se nanaša sum kaznivega dejanja pranje denarja.

Ena osumljena oseba je prav tako odkupovala terjatve treh različnih gospodarskih družb, z namenom, da te tri gospodarske družbe ne bi končale v stečajnem postopku, temveč, da bi se potrdila poenostavljena prisilna poravnava, je dejala Grah Lazarjeva.

Kot je povedala, pet fizičnih oseb sumijo pranja denarja, saj so vedeli, da finančna sredstva izvirajo iz kaznivega dejanja zlorabe položaja, vendar so kljub temu finančna sredstva sprejeli, z njimi razpolagali ter jih v gotovini dvigovali z namenom, da bi prikrili izvor sredstev.

Transakcije so po navedbah Grah Lazarjeve potekale med različnimi družbami tako v Sloveniji kot v drugih državah. Večina dvigov gotovine je bila izvedenih v Sloveniji.

“Ostro zavračamo kakršnekoli očitke, da je na nas vplivala politika ali kdorkoli drug, saj sam predkazenski postopek poteka že od leta 2019. Od takrat naprej se zbirajo obvestila, pregleduje dokumentacija, prav tako vseskozi postopek usmerja specializirano državno tožilstvo,” je dejala direktorica NPU in pri tem ocenila, da gre za “zelo trden” primer.

Za kaznivo dejanje zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, za kaznivo dejanje pranja denarja pa je predpisana kazen zapora do osmih let in denarna kazen, so še dodali.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: www