• C Novo mesto
  • 19:54
  • Ned, 24.01.2021

Kaj zmorejo naši rokometaši? Prenos na kar dveh televizijah

Z vmesnima dnevoma premora Slovenijo v prvem delu čakata še obračuna z Rusijo ter Belorusijo.

ALEKSANDRIJA – Slovenski rokometaši nestrpno čakajo na začetek svetovnega prvenstva v Egiptu. Prva tekma jih čaka ta četrtek, ob 18. uri po slovenskem času. Pomerili se bodo z Južno Korejo. Tekmo bosta v domovini v živo prenašala TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1.

Slovensko skupino H bo gostila dvorana v Borg El Arabu v predmestju Aleksandrije. Na vseh tekmah prvenstva bodo tribune samevale. Z vmesnima dnevoma premora Slovenijo v prvem delu čakata še obračuna z Rusijo ter Belorusijo.

Izbrana vrsta, na čelu s selektorjem Ljubomirjem Vranješem, je na prizorišče prispela v torek pozno popoldne. Po vseh opravljenih formalnostih, dveh testiranjih na novi koronavirus ter nastanitvi v hotelu je vso pozornost namenila Južni Koreji, ki je svoje zlate rokometne čase imela v osemdesetih letih minulega stoletja, vrhunec pa doživela na poletnih olimpijskih igrah v domačem Seulu 1988, ko je osvojila srebrno odličje.

Azijska reprezentanca je izpustila prvenstvi v letih 2015 in 2017, pred dvema letoma pa je v Nemčiji in na Danskem pa nastopila kot del združene ekipe obeh Korej. Tedaj je tekmovanje zaključila na 22. mestu. Na zadnjem azijskem prvenstvu, ki je bilo lanskega januarja na sporedu v Kuvajtu, se je Južna Koreja dokopala do naslova podprvaka.

Četrta tekma

Slovenija se je s Korejci do sedaj pomerila trikrat, nazadnje pred osmimi leti na svetovnem prvenstvu v Španiji. Tedaj je v Zaragozi slavila s 34:27, njun medsebojni obračun na poletnih olimpijskih igrah v Atenah 2004 se je prav tako končal s slovensko zmago s 26:23. Slovenija je edini poraz doživela na pripravljalnem dvoboju v švicarskem Wintherthurju 2001, ko je izgubila z 18:22.
Selektor Ljubomir Vranješ je izmed 19 igralcev, ki jih je popeljal v deželo faraonov, že izbral šestnajsterico, s katero bo začel tekmovanje. Izven kadra za tekmo je uvodoma pustil vratarja Urha Kastelica, levokrilnega igralca Tilna Kodrina ter organizatorja igre Domna Makuca. Selektor bo sicer lahko tekom prvenstva opravil pet menjav.

Izjavi pred tekmo:

Ljubomir Vranješ, selektor slovenske reprezentance:
“Od prvega januarja, ko so se začele priprave v Laškem, smo opravili veliko dela. Imeli smo številne skupinske in posamične sestanke, kot trener pa se vedno prizadevam za to, da so zadeve narejene še boljše. V četrtek nas čaka prva tekma z Južno Korejo. Gre za zelo neugodno reprezentanco, kombinacijo izkušenih in mladih igralcev, proti njej moramo igrati zelo zbrano vseh šestdeset minut. Ogledal sem si številne posnetke korejske reprezentance, na teh tekmah je praviloma v končnicah močno popustila, tako da bo na četrtkovi tekmi bržkone najbolj pomembnih in odločilnih zadnjih petnajst minut dvoboja.”

Jure Dolenec, kapetan slovenske reprezentance:
“Pred začetkom turnirja je vedno prisotna posebna energija, a vsi skupaj komaj čakamo, da stopimo na igrišče. Gre za tekmece, ki jih najmanj poznamo v naši skupini. Nazadnje smo se z njimi pomerili na svetovnem prvenstvu v Španiji 2013 in jih tudi premagali, njihov odpor pa smo zlomili še v drugem polčasu. Lahko pričakujemo njihovo globoko obrambo in hitro igro. V vsakem primeru je pred nami izjemno zahtevna tekma, ob tem pa gre še za prvo na prvenstvu. O tej tekmi moramo razmišljati, kot da gre za finalno tekmo, a tak pristop moramo imeti na vseh drugih tekmah v Egiptu.”

Pripravil: Nadlani.si, RZS
Foto: RZS