• 29.69C Novo mesto
  • 15:55
  • Pet, 07.08.2020

Kako se ognemo karanteni po dopustu na Hrvaškem?

Še vedno velja pravilo, da bo obvezna karantena za vse, ki prihajajo iz katere od držav zahodnega Balkana.

LJUBLJANA – Hrvaška je od danes na rumenem seznamu držav. Drugače povedano: Slovenija jo je zavoljo naraščanja števila okužb z novim virusom COVID-19 umaknila z zelenega seznama varnih držav.

Rdeči, zeleni in rumeni seznam

Še vedno velja pravilo, da bo obvezna karantena za vse, ki prihajajo iz katere od držav zahodnega Balkana, ki so uvrščene na rdeči seznam. Po novem bodo odločbe začeli vročati že na meji.

Kaj naj storim in dokažem, da res prihajam s Hrvaške in sem bil tam na dopustu, se sprašujejo številni Slovenci.

Zbirajte račune

“Bivanje na Hrvaškem se lahko dokaže z lastništvom parcele, računom hotela, lahko z računom parkirnine, z računom gostilne, zadeve so precej jasne in preproste,“ je sinoči v oddaji Odmevi povedal minister za notranje zadeve v odstopu Aleš Hojs, ki je v isti sapi še zatrdil, da so vsi zakoni napisani za poštene državljane.

„Slovenci taki v glavnem smo. Prepričan sem, da bo 99,9 odstotka ljudi te odloke spoštovalo ne zgolj zaradi lastne varnosti in zdravja, temveč tudi zato, ker nočejo spet pasti v situacijo mesecev marca in aprila,” dejal Hojs. Ki pa je pristavil, da bo država uporabila še zadnje sredstvo – to je zaprtje meja, če se trenutni ukrepi ne primejo.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: YT