Kakšen privilegij je biti kmet v Sloveniji?

10. mar. 2024, ob 13.40
Posodobljeno pred 2 mesecema
25
90 SEK

Ta vikend je v Šentjerneju potekal 28. Gregorjev sejem. Gregorjevo, ki ga praznujemo 12. marca simbolizira začetek pomladi. Dan postaja vse daljši, po ljudskem izročilu pa prav ta dan povezujemo tudi z zaljubljenci, saj se z Gregorjem ženijo ptički.

gregorjevo 2024

Slavnostni govorniki ob uradnem delu.

V okviru Gregorjevega sejma, ki ga je v Šentjerneju organizirala Kmetijska zadruga Trebnje – Krka z.o.o., je v petek, 8. marca 2024 potekala slavnostna otvoritev, ki sta jo popestrila glasbena ustvarjalca Luka in Meta. Program so dopolnila lokalna društva in otroci OŠ Šentjernej ter vrtca Čebelica. Med pomembnimi gosti na otvoritvi je bil tudi državni sekretar dr. Blaž Germšek.

gregorjevo 2024

Ohranjanje folklore in običajev.

Gregorjevo je čas, ko čevljarji, kovači in drugi rokodelci prenehajo z delom ob umetni svetlobi. Dan je daljši zato svoje delo opravljajo s soncem. Na Gregorjevem sejmu so se predstavili različni ponudniki kmetijske mehanizacije, orodij in ostale opreme za dobro opravljeno delo na kmetiji. Živahnega dogajanja ni omejilo niti slabše vreme. Poskrbljeno je bilo tudi za najmlajše. Večdnevno dogajanje so popestrili številni zbori, okteti, ansambli, humoristi.

gregorjevo 2024

Tuje domače. To je dobro.

Čas kmetom zagotovo ni naklonjen v obliki politične podpore in birokracije ter stroškov povezanih s kmetijsko dejavnostjo. 28. Gregorjev sejem 2024 je potekal pod sloganom: »Tuje dobro, domače najboljše.« Kmetje si želijo ozavestiti širšo javnost, kakšen privilegij bo družba lahko imela, če bo kmetijsko politiko usmerila v zadovoljstvo kmeta, ki danes v verigi prehrane največ naredi, zato da je njegova žetev najmanjša. Kmetje so zagovorniki, ozaveščanja o tem, kako pomembna je kmetijska dejavnost, ki bo takojšnji prihodnosti tudi resna odločitev politike v državi.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

gregorjevo 2024

Živinoreja na sejmu.

Več fotografij si lahko ogledate v galeriji.

S.B.

25
90 SEK