• 27.04C Novo mesto
  • 19:21
  • Tor, 25.06.2019
  • Prijava

Kakšne so razmere na Dobu? Se lahko uprejo zaporniki tudi tu?

Tri problematične so preselili na drugo lokacijo.

LJUBLJANA, DOB – Minuli petek je prišlo do upora v ljubljanskem zaporu na Povšetovi. Zgodilo se je v petek popoldan, tja do pozne noči pa je trajalo, da so pravosodni policisti razmere uredili, zatrli odpor, zaporniki pa so se umaknili v svoje sobe. Upor je začel eden od njih, ki je splezal na streho. Na dvorišču se jim je pridružila še 25-erica, ki ni želela v svoje prostore.

Potrebovali okrepitve

Takrat so bile poklicane okrepitve, ki so naredili red in dale vetra zapornikom. Tri problematične so preselili na drugo lokacijo. Po besedah mnenju generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jožeta Podržaja so pravosodni policisti ukrepali v skladu z načeloma postopnosti in sorazmernosti. Podržaj je tudi zatrdil, da je bilo na delu dovolj paznikov, ki so imeli situacijo pod kontrolo.

Kar pet ur

“Definitivno jih ni bilo dovolj. Če bi jih bilo dovolj, najverjetneje ne bi pet ur trajalo, da se jih spravi v bivalne prostore,” je na slabe in nevzdržne delovne pogoje paznikov in pravosodnih policistov opozoril Frančišek Verk, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije.

Verjetno pa so podobni delovni pogoji tudi v drugih kazensko – poboljševalno – prevzgojnih enotah. Tudi na Dobu na Dolenjskem.

D.P.