• 24.11C Novo mesto
  • 15:17
  • Sre, 21.08.2019

Kam z otrokom poleti: številne aktivnosti, delavnosti in aktivne počitnice na Dolenjskem in v Posavju

Poletje in poletne počitnice ter konec šolskega leta ne prinesejo le radosti, ampak tudi številne skrbi za starše.

NOVO MESTO – Predvsem to, kako otroka zaposliti, da bo v dveh mesecih preživel kvaliteten čas, ne bo delal traparij in da si bo poletje zapomnil po lepih dogodkih. Nenazadnje, da bo imel po vrnitvi v šolo in vrtec kaj povedati.

Tudi dedki in babice rabijo počitnice

Starši imajo omejen fond dopusta, v praksi pa ga do tri četrtine ponavadi izkoristijo prav v teh poletnih dneh. Še vedno ostane do pet tednov »prostega teka«, ki ga je potrebno pametno in kvalitetno zapolniti. Številni si pomagajo z dedki in babicami, ki pa tudi niso mašine z neusahljivo energijo – še več: tudi naši krasni dedki in babice si zaslužijo počitek! Tisti najmlajši lahko tudi cele počitnice preživijo v vrtcu, šolski otroci pa se morajo znajti po sovje. Tja do 4. razreda pa otroka ne gre puščati samega doma.

Kaj ponuja trg? Precej. Ko smo pobrskali po naših občinah in krajih, smo odkrili marsikaj zanimivega. Da, tudi v žep bo treba seči. A cene so razumne in dosegljive.

Spoznavali bodo Friderika Barago

V Trebnjem, Novem mestu in Šentjerneju bodo pripravili oratorij. V Novem mestu bo potekal med 25. 6. in 1. 7., v Trebnjem pa med 1. in 6. julijem. Mladi bodo spoznavali misijonarja Friderika Barago, njegovo življenje in ob tem z otroki razmišljali o veri in odkrivali njene lepote. S ciljem, da otroci kvalitetno preživijo čas v krščanskem vzdušju. Med oratorijem potekajo delavnice, športne igre, ogled dramske igre, delo po skupinah, molitev, en dan se odpravijo tudi na izlet.

Angleščina v Mirni Peči

V Mirni Peči bodo od 2. julija pa do 10. avgusta potekale Poletne delavnice angleščine, ki jih pripravlja Jezikovna šola Znam. Teden dni učenja, igre, zabave, urejeno imajo tudi prehrano in prevoz otrok. Omenjena poletna delavnica stane med 130 in 145 evri.

Stavijo na tradicijo

Športno društvo Grip in Zavod za kulturo gibanja že 24. leto zapored s skupino športnih pedagogov in pod strokovnim vodstvom profesorja Đura Olujića med poletnimi počitnicami (med 2. 7. in 11. 8.) organizira Gripove aktivne tedne mladih, ki bodo tudi letos potekali na različnih športno-rekreativnih objektih. Tudi pri Olujiću imajo organiziran prevoz za otroke, teden dni počitnic stane 130 evrov, ugodnost pa najdejo za družine z dvema ali tremi otroki.

Med 23. 6. in 25. 8. bo svoj tabor vnovič, 26. po vrsti, organiziralo Društvo prijateljev mladine Mojca. Lani so v devetih tednih gostili 1.929 otrok, nekateri so letovali pri Mojci že desekrat ali večkrat. Teden dni tabora stane 188 evrov, tokrat pa so v Dolenjskih Toplicah pripravili tudi posebne Vesele angleške počitnice 2018.

Ciciban in robotek

Razvojni center Novo mesto pripravlja poletne delavnice Ciciban in robotek. Delavnice so namenjene otrokom od 8. do 15. leta starosti. Potekale bodo v Novem mestu (26. 6.–29. 6., 16. 7.–20. 7., 20. 8.–24. 8.), Metliki (2. 7.– 6. 7. 2018), Črnomlju (9. 7.–13. 7.) in v Trebnjem (27. 8.–31. 8.). Cena enotedenske delavnice znaša 100 evrov.

Cikoletje

V Trebnjem bodo posebne aktivnosti za otroke pripravili v tamkajšnji knjižici. Prav tako v Trebnjem pa posebne delavnice t.i. Cikoletje pripravlja tudi Center za izobraževanje in kulturo Trebnje, delavnice bodo potekale v treh terminih (26. 6.–29. 6, 2. 7.–6. 7., 27. 8.–31. 8.). Poletne delavnice za otroke so namenjene osnovnošolcem, da se na sproščen in aktiven način naučijo česa novega, ustvarjajo, se družijo in na zabaven način preživijo počitnice. Delavnice zajemajo 20 učnih ur tedensko, dodatne športno-gibalne aktivnosti in varstvo.

Namiznoteniški klub Krka Novo mesto pa vabi vse šolarje, da se v času šolskih počitnic v juliju in avgustu pridružijo brezplačni vodeni vadbi namiznega tenisa v Dolenjskem namiznoteniškem centru v Drgančevju (v gozdu za bencinskim servisom OMV v Žabji vasi). Vadba pod strokovnim vodstvom se bo začela takoj po koncu šolskega pouka, in sicer vsako sredo med 17.30 in 19.30.

Kaj pa Sevnica?

V Sevnici Salezijanski mladinski center pripravlja počitniško varstvo in počitnice za družine. Na letošnjem oratoriju bodo otroci spoznavali Indijance. Oratorij traja od 9. do 15. ure, vsak dan pa bo organizirano tudi jutranje varstvo od 6. 45 naprej. V prvem tednu načrtujemo izlet po Baragovi poti (Trebnje), v drugem tednu pa kampiranje pri cerkvi sv. Roka nad Sevnico.

Na Gradu Sevnica bo v petek, 6. julija, med 10.00 in 20.00 potekal družinski dan z eksotičnimi živalmi. Vstop je prost. Med 21. 7. in 28. 7. pa bo potekal že 45. Osnovnošolski planinski tabor MO PD Lisca! Število mest v taboru je omejeno na 40, cena pa znaša 70 evrov.

Organizacija Mini kraljestvo pa v Razborju pod Lisco pripravlja Poletne počitnice v naravi 2018, ki bodo potekale od 1. 7. do 24. 8. v osmih terminih, odšteti pa bo treba 150 evrov. Zavod KŠTM pripravlja olimpijski teden mladi. Konec avgusta, točneje 25. 8., bo potekal Sevniški planinski maraton.

D.P.